VID oppert rijverbod bij gladheid, omdat u een amateur bent

De Verkeersinformatiedienst (VID) is deze week druk bezig vrienden te maken. Eerst kregen de truckers een veeg uit de pan en nu moeten Rijkswaterstaat en de onkundige automobilist het ontgelden.

Rijkswaterstaat rukte dit weekend met zijn meer dan 500 voertuigen tellende strooileger uit om te redden wat er te redden viel. Het bleek vechten tegen de bierkaai: op één dag werden ondanks de miljoenen kilo's aan zout en Firestorm-awesomeness honderden ongelukken geregistreerd, waaronder een niet onaanzienlijk aantal vrachtwagens. VID-woordvoerder Patrick Potgraven nam geen blad voor de mond en noemde de beroepschauffeurs min of meer prutsers, wat bij TLN in niet-zo-goede aarde viel. Ook opperde Potgraven om maar helemaal niet meer te strooien om zo de 'schijnveiligheid' op te heffen. Onwerkbaar natuurlijk, iedereen kijkt naar de wegbeheerder, wiens taak het is de weg zo begaanbaar mogelijk te maken.

Voor de komende dagen is er wederom kans op gladheid, en dus doet de VID er -in een poging zich nog eens extra te profileren- een schepje bovenop: filelezer Frank Boer meent dat we moeten nadenken over een rijverbod bij extreme gladheid. De argumentatie: je bespaart veel schade en erger in een periode die doorgaans te overzien is.

De gedachte van een op te leggen verbod gaat natuurlijk helemaal nergens over, er kan en moet een advies afgegeven worden en daarna is het aan de mensen zelf om hier goed mee om te gaan. De overheid heeft in dit bereik verder niets te zoeken. Maar dat is dan ook niet de achterliggende gedachte van deze stelling: dat is een combinatie van koppen scoren en het aanzwengelen van de discussie. Wie naar het grote plaatje kijkt ziet dat gladheid op 360 tot 365 dagen per jaar totaal geen issue is, dus waar maken we ons druk over? Maar goed, de ijzel wordt bestreden als het koud is het ijzer wordt gesmeed als het heet is.

Wij zijn zelf allergisch voor dingen verbieden als dit niet strikt noodzakelijk is. Zo lijkt het ons ook veel beter dat bij ongelukken als gevolg van gladheid de verzekeraar het met de automobilist uitzoekt. Gaan mensen recreatief de weg op ondanks code oranje/rood, en doen ze dit op zomerbanden, dan is er een zaak te maken tegen vergoeding van schade. Echter, er zijn ook mensen die gewoon de weg op moeten. Hulpdiensten, beroepschauffeurs, kraamzorgers, noem maar op. Die laat je niet gewoon even een paar dagen thuis zitten omdat het weer tegenzit.

Bovendien: met de juiste voorbereiding en rij-instelling zijn veel problemen te voorkomen. De verhalen van zichzelf onkwetsbaar achtende alfa-mannetjes die met 130 langs de '50' aanwijzende matrixborden knalden kennen we allemaal en dit soort muppets zijn er de aanleiding voor dat deze discussie nu gevoerd wordt. Hoe dan ook, meteen weer met een verbod wapperen is de weldenkendheid van automobilisten minachten. Angsthazen zullen zich sowieso voor geen goud met gladheid op de weg begeven en de rest mag wat ons betreft zijn eigen risico-inschatting maken. Als het echt bar en boos is zal elk weldenkend mens zijn rit even uitstellen. Eigenlijk is de gedachte van de VID best paradoxaal: aan de ene kant laissez-faire voor wat betreft strooien willen en aan de andere kant een verbod om uit te rijden.