Maak geen uitzondering in maximumsnelheid voor elektrische auto's

Het was een discussie die je van mijlenver aan kon zien komen: 'aLs AuTo'S 100 mOeTen RijDeN, dAn HoEfT dIt NiEt VoOr Ev'S, wAnT dIe StOteN niEtS UiT'. Nou, nee. We geven u drie kraakheldere argumenten waarom.

Tesla Model S
  1. Gelijke monniken, gelijke kappen. Een personenauto is een personenauto, punt. We zien dus geen reden om de ene auto andere regels op te leggen dan de andere, alleen omdat zijn bestuurder in de gepriviligeerde positie is elektrisch te kunnen rijden. Zodra je dit soort uitzonderingen gaat maken, heb je in no-time een Animal Farm, waarin de elektrische auto's/zescilinder BMW's/Ferrari's meer mogen dan 'de gewone man in zijn Opel Astra'.
  2. Een elektrische auto wordt boven 110 km/u onzuinig. Als er een groot nadeel aan een elektrische auto kleeft, dan is het wel een verbruik dat boven de 110 km/u schrikbarend toeneemt. Ja, een auto met verbrandingsmotor heeft dit ook, maar niet zo extreem. Als het hele nut van een elektrische auto is om lief te zijn voor het milieu, dan houd je als bestuurder ook de Wh/km's in het oog. Zo'n 90% van alle opgewekte stroom komt per slot van rekening niet uit hernieuwbare bronnen, en daarnaast: hoe meer mensen elektrisch rijden, hoe groter de druk op het elektriciteitsnet.
  3. Het is administratief nodeloos complex. Nederland is dol op het onnodig moeilijk maken van maatregelen: op elke regel is wel een uitzondering te vinden, waarom deze niet op jou specifiek van toepassing is, maar laten we zaken voor een keer eens simpel houden. Want hoe gaat het met snelheidscontroles? Wordt dan alles boven de 100 km/u geflitst, en naderhand elke elektrische auto uit de boetebak gevist?

Voor wat betreft dit laatste punt: in Oostenrijk is al een dergelijk systeem van kracht. Sinds 1 juli mogen elektrische auto's 130 op stukken waar het normale gepeupel bij 100 het gas los moet laten.