De oplossing die het Oostenrijkse ministerie van duurzaamheid en milieu heeft bedacht om batterij-auto's te stimuleren kost veel minder dan een subsidie, maar kan toch heel effectief zijn. De bergrepubliek heeft op zijn snelwegennet een flink stuk waarop de snelheid door de zogenaamde IG-L wordt beperkt. Het zijn milieuzones waarin automobilisten niet harder dan 100 km/u mogen rijden.
Doel van de zones is de hoeveelheid uitstoot te verkleinen. Elektrische auto's hebben echter helemaal geen uitstoot, dus waarom zouden zij ook langzamer moeten rijden? Het plan is daarom om de linkerbaan in die zones voor e-mobiliteit aan te wijzen en daar dan de maximumsnelheid naar 130 km/u op te rekken.
Zo hoopt het ministerie zonder verboden en allerlei subsidies alsnog elektrische auto's een stuk aantrekkelijker te maken. Andere maatregelen waar minister Elisabeth Köstinger op zinspeelt zijn het openen van busbanen voor elektrische auto's en het afschaffen van parkeerbelasting (betaald parkeren) voor batterijmobielen.
De kans dat Nederland dit soort slimmigheden gaat toepassen is waarschijnlijk extreem klein. Het zou betekenen dat het CJIB ineens geen boetes meer te versturen heeft en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van de overheid. In Oostenrijk wordt echter volop geëxperimenteerd met verhoging van allerlei maximumsnelheden.