Volkswagen e-Up! is vernieuwd [RIJTEST]

De familie kleine autootjes uit het VW-concern heeft een update gekregen. Onderdeel daarvan is een nieuwe elektrische aandrijflijn die vanaf nu niet alleen in de VW Up! zit, maar ook naar de Skoda Citigo en de Seat Mii komt. We vlogen naar Valencia om de nieuweling aan de tand te voelen.

VW e-up!

Een paar weken terug kreeg Autobahn al de kans om kennis te maken met de Seat Mii Electric. Die nieuwe kleine elektrische wagen reden we in Madrid. Dus waarom zou je zijn broertje (haar zusje?) niet ook rijden als de uitnodiging naar Valencia leidt? Het gaf meteen de mogelijkheid om het verschil tussen de twee elektrische micro's aan den lijve te ondervinden.

Telefoon

Op het vliegveld van Valencia krijgen we de sleutel van de vernieuwde e-up! in handen. Na een korte uitleg over het navigatiesysteem kunnen we de weg op. De Up (laten we hem vanaf nu hier Up noemen in plaats van e-up!) heeft geen ingebouwd navischerm, maar heeft een telefoonhouder bovenop het dashboard zitten. Je navigeert dus gewoon met je telefoon. De houder is weliswaar handig, maar niet gegroeid sinds de introductie van de Up-familie in 2011. Telefoons groeiden sindsdien echter wel, met als gevolg dat ons (eigen) exemplaar niet in de houder past. We moeten het dus doen met het apparaat dat VW meegeeft. Opvallend genoeg zijn daar de twee bij de auto behorende apps niet op geïnstalleerd. Volgens Volkswagen werd nog de laatste had gelegd aan de software, waardoor die nog niet representatief genoeg was voor in de auto.

Enfin, we rijden dus in de nieuwe elektrische Volkswagen Up. De elektrische Up die er vanaf 2013 was had een bereik van maximaal 160 kilometer, maar in de nieuwe versie is dat flink gegroeid tot 260 kilometer. Waar Seat durft te beweren dat je -als je alleen in de stad rijdt- wel tot 360 kilometer kunt komen, houdt Volkswagen zich aan de belofte van 180-260 kilometer WLTP. Stroom haalt de motor (83 pk, 212 Nm) uit een lithium-ion batterijenpakket van 32,3 kWh. Opladen kan aan een gewoon thuisstopcontact in 16 uur (niet aan te raden dus), een wallbox of straatlader (7,2 kW AC) gooit de accu in 4 uur en 15 minuten 80% vol en onderweg bij de snellader (50 kW DC) 80% voltikken kost een uurtje.

Geluid

Zoals het bij een elektrische auto moet zijn hoor je niets als je wegrijdt. Hoewel, het valt ons op dat er een soort zoemend geluid uit de auto komt. In de Seat hoorden we dat niet. Het is niet echt hard, maar na een tijdje verbazen we ons over de hoeveelheid "motorgeluid" die de cabine indringt. We rijden toch in een elektrische auto? Navraag bij de technici geeft antwoord: het is het kunstmatige geluid dat de auto maakt om voetgangers te waarschuwen. Logisch natuurlijk dat het er in zit. Althans, dat lijkt zo, want het is (voorlopig) een optionele extra. Wie dus echte stilte verwacht van zijn elektrische bolide kiest voor een versie zonder nepgeluid (en past extra op om geen voetgangers en fietsers te pletten).

Al met al rijdt het verder hetzelfde als de Seat Mii electric. De automaat heeft een schakelaar voor vier standen van regeneratief remmen. Links en rechts "flipperen" schakelt tussen de matige versies van regenereren, terwijl de hendel naar beneden trekken de stand B in- en uitschakelt. De auto remt dan hard op de elektrische motor en stuurt de stroom terug naar de accu's.

De route die voor ons is uitgestippeld brengt ons achtereenvolgens door dorpjes in de omgeving van Valencia, daarna door de sinaasappelgaarden en een stukje snelweg, door downtown Valencia en het voormalige F1-circuit. Daarna gaat het weer door het platteland in de omgeving. De omschrijving van de gebieden is wellicht wat teveel gevraagd, maar het asfalt is van zeer wisselende kwaliteit en dat is belangrijk. Het onderstel van de Up was altijd al plezierig -ondanks zijn micromaatje voelt het als een echte auto- en het lijkt erop dat de toevoeging van accu's en elektromotor de auto pas echt volwassen hebben gemaakt. Op de snelweg voelt de topsnelheid van 130 kilometer per uur niet als een hinderende grens, de auto is gewoon niet bestemd om hard mee over de weg te vliegen. Wie dat wil kan beter kijken bij de benzinegestookte Up.

Het interieur van de auto heeft ook een kleine vernieuwing meegekregen op het gebied van de materialen. Het geheel ziet er keurig uit en er zitten zelfs blauwe ledjes verstopt die een blauwe gloed aan de binnenkant van de auto geven.

Conclusie

Al met al heeft Volkswagen de e-up! (okay toch maar even de officiële naam noemen) een goede update gegeven. Het autootje overtuigt. Wellicht is de prijs vanaf €23.475 hoog te noemen voor een auto die voor minder €14.000 met een benzinemotor voor de deur staat, maar wie elektrisch wil rijden en niet meteen bakken met geld in wil leveren bij Tesla rijdt """goedkoop""" in de VW e-up!.