ENDLICH! BMW maakt X5 op waterstof

Mensen. De toekomst is aangebroken. Het gaat eindelijk gebeuren bij BMW. Na ongeveer vier decennia van knutselen bouwt BMW een waterstofaangedreven X5.

BMW Waterstof

Elektrisch rijden is de toekomst van mobiliteit. Momenteel zijn dankzij Elon Musks Tesla alle ogen gericht op batterijen als drager van de elektriciteit die de motoren laat draaien. De elektrische stroom kan echter ook uit waterstof worden opgewekt in een brandstofcel. Die techniek is lichter en het zorgt er ook voor dat auto's geen uren aan een laadpaal hoeven te staan. Tanken van waterstof is een kwestie van minuten.

BMW onderschrijft dat en heeft de brandstofcel die partner Toyota heeft ontwikkeld van de Mirai nu geleend om in een X5 in te bouwen. De waterstof voor de brandstofcel komt uit een aantal tanks waarin zes kilogram waterstofgas onder 700 bar is samengeperst. Met het gas kan de auto honderden kilometers rijden (BMW geeft geen getal, maar we gokken 5-600 km). De elektromotoren van de X3 zijn 374 pk sterk.

Het gaat helaas nog om een kleine proefserie. BMW onderkent de significantie van waterstof en gelooft -net als Toyota- dat de technologie het van accu's gaat winnen. De Müncheners menen echter dat er nog niet genoeg groen geproduceerde waterstof voor handen is. Tevens zijn er nog te weinig pompstations waar het gas geladen kan worden. Desondanks wil het concern klaar zijn om de technologie te kunnen leveren.

De serie X5's heeft weliswaar de brandstofcel van Toyota, maar de rest van de technologie wordt door BMW ontwikkeld. Zo heeft het bedrijf straks alles klaar om u van een waterstofwagen te voorzien.