Waterstof v2.0: Nieuwe Toyota Mirai komt in 2021

Toyota toonde tijdens de afgelopen Tokyo Motor Show de eerste glimp van het het nieuwe waterstofvlaggenschip. De tweede generatie van de Toyota Mirai laat zich nu weer zien en krijgt meteen een introductiedatum mee: begin 2021.

Toyota Mirai

Een heel groot succes is de eerste generatie van de Toyota Mirai (rijtest) nog niet te noemen met 10.000 exemplaren. De brandstofcelwagen heeft wellicht een iets te Japanse vormgeving voor de gemiddelde Europeaan. Het tweede model krijgt een veel minder controversieel uiterlijk mee, dat we op eerste gezicht best wel als 'mooi' durven te omschrijven.

Brandstofcel

Uiteraard zit er vooran de auto nog steeds een gigantische grille. Dat is niet, zoals bij BMW of voorheen bij Peugeot een designoverweging, maar ook functioneel. Een brandstofcel heeft immers lucht nodig, de zuurstof moet via een membraan met het waterstofgas reageren en daarbij een elektrische stroom opwekken. Die elektrische stroom laadt vervolgens een accu op, of voedt rechtstreeks de elektrische motor in de achteras van de Mirai.

De tweede versie van de Mirai, wat overigens Japans voor toekomst is, heeft volgens Toyota een 30% groter bereik dan de eerste. De huidige Mirai kwam ongeveer 500 kilometer op een tank waterstof, dus de volgende versie moet ruimschoots over 600 kilometer ver komen. Dat is van belang omdat er nog niet veel waterstof-tankstations zijn. Het aantal stations moet dit jaar trouwens gaan toenemen van drie naar zeventien.

Verder

Het grotere bereik van de tweede Mirai is enerzijds het gevolg van verbeteringen in de brandstofcel, waardoor die effectiever en efficiënter elektriciteit maakt van waterstof. Anderzijds is de toename het gevolg van een grotere waterstoftank, of liever gezegd drie tanks. Naast de grote tank zijn er nu ook twee kleinere tanks, waardoor de auto 1 kilogram samengeperst gas extra mee kan vervoeren. Dat is een toename van eenvijfde, en levert een flinke boost in de range op.

Toyota verwacht de wagen begin 2021 al in Nederland te hebben.