Ford bevestigt rol in Red Bull-motorproject: 'Wij kunnen accu's aanbieden'

Het partnerschap tussen Ford en Red Bull Powertrains werd afgelopen jaar met veel bombarie aangekondigd. Na bijna een jaar aan relatieve onduidelijkheid heeft CEO Jim Farley uitsluitsel gegeven over de precieze rol van de autofabrikant bij het power-unit project.

Ford bevestig rol in Red Bull-motorproject: 'Wij kunnen accu's aanleveren'

Voor 2026 staat er een gigantische verandering op het programma binnen de Formule 1. Voor het eerst sinds 2014 wordt de power unit-formule grondig op de schop genomen.

De bekende 1,6 liter V6 verbrandingsmotor blijft, maar krijgt een versimpelde turbo, verliest de MGU-K en ongeveer de helft van het huidige vermogen. In plaats daarvan wordt het kinetische ERS-systeem versterkt, waardoor ongeveer de helft van het totale systeemvermogen elektrisch zal zijn.

Red Bull-Ford Powertrains

Temidden van deze drastische verandering is Red Bull Racing voor zichzelf begonnen met een eigen Powertrains-divisie. Na de zombie-exit van Honda en een gefaalde relatie met Porsche kreeg het team de steun van Amerikaanse autogigant Ford.

De precieze rolverdeling werd echter nooit helemaal duidelijk. Aangezien de laatste keer dat Ford met F1-motoren te maken er nog met de V10 gereden werd leek het onwaarschijnlijk dat de blauwe ovaal veel bij zou kunnen dragen aan het ontwerp van de nieuwe verbrandingsmotor. De eerste beelden van een prototype V6 leken te bevestigen dat de unit simpelweg een private evolutie van de Honda RA622H is.

Techniekuitwisseling

Bijna een jaar na de aankondiging heeft Ford CEO Jim Farley (niet de broer van Chris) eindelijk uitsluitsel voor ons. De 61-jarige Amerikaan legde tegenover Motorsport.com uit wat de insteek is van Ford's nieuwste F1-project. De relatie met Red Bull zal Ford helpen met de ontwikkeling van een nieuwe generatie EV's, terwijl Red Bull de vruchten zal kunnen plukken van Ford's accutechnologie. De ervaringen van het merk met machines zoals de volledig elektrische Mustang Super Cobra Jet 1800 dragster zullen volgens Farley helpen bij de ontwikkeling van het F1-accupakket voor 2026:

"We gaan terug naar de Formule 1 op een manier die we niet gedaan hebben in het verleden. Het blijkt dat de beste aerodynamica in de wereld in de Formule 1 is, de beste telemetrie, de beste digitale diagnostiek. En we hebben al die dingen eigenlijk nodig voor elektrische auto's."

"Dit is niet zoals ons eigen team hebben. We gaan erheen om letterlijk technologie uit te wisselen. We kunnen ze accutechnologie aanbieden, want in '26 gaan ze naar 50% elektrisch, en ze moeten accu's met hoge afgifte hebben. Wij doen dat in de NHRA, bijvoorbeeld."

Onder de kap bij de Ford Mustang Super Cobra Jet 1800 elektrische dragster.

Het beste van het beste

Farley sluit zijn verhaal af met typisch Amerikaanse bravado. Volgens het Ford-opperhoofd hebben beide partijen het beste van het beste en zijn de overwinningen zo goed als gegarandeerd:

"We hebben het beste f*cking team dat erbij betrokken is. Ik bedoel, we hebben de beste coureurs, we hebben de beste technische ondersteuning. We hebben het beste van Ford wereldwijd om ze te ondersteunen."

"Maar het team, het powertrain team dat ze bouwen in Milton Keynes, het is gewoon absoluut van topniveau. We vliegen eerste klasse naar de top van het podium. have got the best frickin' team that's involved,” he said. “I mean, we’ve got the best drivers, we’ve got the best technical support."