Help Sergio Marchionne! Koop geen Fiat 500e

Fiat-baas Sergio Marchionne heeft het zwaar met elektrische auto's. Aan de ene kant wil hij zijn bedrijf niet achter laten lopen, maar aan de andere kant kosten de stekkerwagens hem bakken met geld. Op de Fiat 500e loopt hij leeg.

De doorbraak van de elektrische auto staat voor de deur, maar Marchionne kan er niet enthousiast van worden. "Because of the time-frame chosen in Europe, we have to electrify", vertelt Marchionne in een interview. "But if you tell me that this is the answer, I say no.

Het zijn niet alleen de steeds strengere Europese regels die autobouwers richting elektrificatie duwen, maar ook de snel opgekomen concurrentie van Tesla. "The biggest fear that I see is that we will be left behind. We are a very slow industry; for us to make a decision takes forever. Take Tesla: Elon moves at the speed of a rocket."

Daarom werkt Fiat Chrysler Automobiles nu ook aan stroombakken met de volledig elektrische Fiat 500e als één van de eerste resultaten. Het is een volledig elektrisch model dat alleen in sommige Amerikaanse staten wordt verkocht en vooral moet dienen als bewijs dat ook Fiat Chrysler kan meekomen in deze snel veranderende tijden.

Voor het geld bouwt Fiat de stroom-500 niet. Marchionne onthult dat hij op elke verkochte 500e een verlies maakt van liefst 20.000 dollar. Dat is best pijnlijk en het bewijst tevens dat het model alleen maar bestaat voor zijn marketingdoeleinden. 

Marchionne wil de kosten voor elektrische auto's drukken door met een andere grote fabrikant samen te werken, maar tot nu toe heeft hij nog geen deal kunnen sluiten. Eerdere doken geruchten op dat Fiat Chrysler zou praten met Hyundai, maar dat ontkent Sergio. Dat betekent dat Marchionne voorlopig nog steeds een dik verlies noteert op elke verkochte 500e en omdat we het toch een beetje te doen hebben met onze favoriete truiendrager roepen we dan ook iedereen op om vooral geen 500e te kopen. Je wil die arme Marchionne tenslotte niet onnodig op kosten jagen.