Oproep politie Amsterdam aan gedupeerden VanMoof: stop met aangifte doen

De Politie heeft eigenaren van VanMoof-fietsen in een officieel statement gevraagd geen aangifte meer te doen.

vanmoof

De Amsterdamse politie wordt bestookt met aangiftes van diefstal naar aanleiding van het failliet verklaarde VanMoof. Via Twitter roept de eenheid mensen nu op hier geen contact meer over op te nemen. Ze kunnen, tot verbazing van VanMoof-rijders, namelijk niets voor deze mensen betekenen.

Gedupeerde VanMoof-rijders

De politie geeft aan dat veel gedupeerden van VanMoof navraag doen over aangifte van diefstal. Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen die een elektrische fiets bij het failliete bedrijf hebben besteld, maar deze nog niet hebben ontvangen. Ook mensen die hun VanMoof voor reparatie bij het bedrijf hebben staan, weten hun weg naar de politie te vinden vandaag.

stop met aangifte doen

De meldingen en vragen komen zelfs zo massaal bij de eenheid Amsterdam binnen dat het korps zich genoodzaakt voelt om via Twitter te vragen of mensen hier alsjeblieft mee kunnen stoppen. Het statement luidt: "De politie Amsterdam krijgt op dit moment veel meldingen en vragen van klanten van het inmiddels failliet verklaarde fietsenbedrijf VanMoof. (...) De politie wil bij deze all gedupeerden vragen zich niet te melden bij de politie. Een faillissement betreft een civiele en geen strafrechtelijke aangelegenheid. De politie kan - hoe vervelend ook - om deze reden niets beteken voor klanten."

Daarna volgt de mededeling dat aangiften, meldingen en vragen niet in behandeling worden genomen.

Failliet

De Amsterdamse fietsenfabrikant VanMoof is dinsdag failliet verklaart. Dit maakten de oprichters bekend via een interne mail aan medewerkers. Het nieuws komt niet als een verrassing, want vorige week vroeg het bedrijf nog uitstel van betaling aan. De fietsenfabrikant verkeerde al langere tijd in zwaar weer omdat veel van de verkochte fietsen mankementen hadden. VanMoof was hierdoor veel geld kwijt aan de vele reparaties die moesten worden uitgevoerd. De eigenaren hopen op een doorstart of overname, maar daar is nog niets over bekend.

Nieuws
  • Unsplash