Fransen vinden reclame elektrische fietsen te eng

De Nederlandse fietsenfabriek VanMoof heeft een bijzondere tegenslag in Frankrijk te verwerken gehad. Hun reclame is verboden voor vertoning op TV, omdat hij te eng is en de commercial lijkt auto's te verketteren. Oehhh, ennnngggg.

VanMoof

Normaal gesproken negeren we persberichten over dingen die niet gebeurd zijn altijd als een bosje brandnetels op weg naar ht sanitaire gebouw op de camping. Maar voor het bericht van VanMoof maken we een uitzondering, omdat het zo vreemd is. De fietsenfabriek is onlangs helemaal overgestapt op het maken van elektrische fietsen (ze hebben dus geen fietsen zonder accu's meer), en wil de wereld veroveren met hun betaalbare en coole fiets. Die VanMoof S3 hebben we onlangs uitgebreid getest.

De Franse reclamecodecommissie, Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité (ARPP), vindt dat de reclame van VanMoof (zie onder) een 'angstklimaat' veroorzaakt. Oprichter Ties Carlier van VanMoof reageert: "Het is verbazingwekkend dat autobedrijven hun milieuproblemen mogen verdoezelen, terwijl degene die deze kwestie ter discussie stelt wordt gecensureerd."

Terwijl de Parijse burgemeester Anne Hidalgo wordt herkozen als burgemeester van Parijs, zitten de autofabrieken in Frankrijk in de problemen. Hidalgo probeert groene stroken en fietspaden aan te leggen in de Franse hoofdstad en boekt daar succes mee. VanMoof schrijft: "De beslissing [van de reclamecodecommissie, red.] is genomen in een tijd dat de Franse auto-industrie in moeilijkheden verkeert, met een kelderende verkoop als gevolg van COVID-19 en een wijdverbreide economische krimp aan de horizon. Om de sector - die verantwoordelijk is voor bijna een derde van de broeikasgasemissies van het land - te ondersteunen, heeft de regering onlangs een herstelplan aangekondigd ter waarde van 8 miljard euro. Tegelijkertijd wakkert de vraag naar hoogwaardige e-bikes aan door de sociale afstandsmaatregelen."

Juist nu er massa's mensen uit het openbaar vervoer worden verjaagd is het van belang dat er passende alternatieven, zoals elektrische fietsen en elektrische streps, komen. Als alle reizigers uit het openbaar vervoer nu in een auto zouden stappen, staat het land in één keer stil. Dat gebeurt niet alleen in Frankrijk, maar ook in Nederland.

Misschien ook voor jou:
Naaistreek: Overheid verkoopt in beslag genomen elektrische steps