'Verkoop elektrische steps vervijfvoudigd door corona'

Nederlanders kopen de afgelopen maanden massaal een elektrische step. Dat is voornamelijk opvallend omdat de apparaten officieel nog steeds verboden zijn op straat.

elektrische step

Het coronavirus en de daarmee verband houdende reisbeperkingen lijken een positief effect te hebben op de verkoop van elektrische steps. Een rondgang van Autobahn bij verschillende leveranciers toonde een flinke stijging van de de verkoop aan.

Leverancier Fatdaddy van de verschillende merken elektrische steps en elektrische fietsen constateerde in Nederland een vervijfvoudiging van de omzet sinds coronacrisis uitbrak. In Denemarken noteerde het bedrijf zelfs een verzevenvoudiging van het aantal verkochte e-steps. In België was de groei iets minder groot (x4), maar de woordvoerder verklaart: "In België verkochten we voorheen al heel erg veel steps."

Ook elektronicagigant MediaMarkt ziet een duidelijke stijging. De woordvoerder van het bedrijf laat weten dat ze in maart pas begonnen met het leveren van de steps en daardoor niet kunnen vergelijken met daarvoor. "We schakelen hard op en leveren de steps nu in bijna alle winkels. We zien dat de elektrische steps de winkel uit vliegen."

Illegaal

Het grote aantal verkochte steps is opmerkelijk te noemen, omdat de handige vervoersmiddelen nog niet toegestaan zijn op de Nederlandse wegen. Beide leveranciers die Autobahn sprak vermelden bij de verkoop dat het niet illegaal is om een e-step te hebben of te kopen, maar dat er wel moeilijkheden kunnen komen bij gebruik op de weg. Hoewel de infrastructuur met zijn vele fietspaden klaar is voor de steps als handige last mile vervoermiddelen, werkt de wetgever niet mee. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu houdt vast aan een kenteken voor de elektrische fietsjes.

Juist nu het openbaar vervoer steeds minder toegankelijk is voor veel mensen, door het verplichte dragen van mondkapjes, zouden elektrische steps als de Segway en Xiaomi of een OneWheel uitkomst kunnen bieden. De machientjes kunnen mensen snel laten reizen zonder veel vervuiling te leveren en ook het gemak van niet hoeven te fietsen leveren.

Misschien ook voor jou:
e-Steps: verzekeraars schuilen achter foute wetgeving en betalen niet