F1 schaft vaccinatieplicht en testcentra af

Het heeft even geduurd, maar ook aan de top van de autosport is de pandemie nu zo goed als voorbij. Bij de FIA World Motorport Council vergadering in Bologna werden de laatste grote restricties ontmanteld.

F1 schaft vaccinatieplicht en testcentra af

Net als de rest van de wereld heeft de Formule 1 er een paar bizarre en chaotische jaren op zitten. Na de blamage van de Grand Prix van Australië in 2020 deed de organisatie er alles aan om onder het juk van corona alsnog een kampioenschap samen te kunnen stellen. Daar hoorden uiteraard de nodige restricties en verplichtingen bij: zo werden er meerdere Grand Prix gereden zonder publiek, en werd de paddock een strenge COVID-vrije bubbel.

Langzaam loslaten

In tegenstelling tot veel overheden waren de Formule 1 en de FIA echter extreem voorzichtig met het loslaten van de maatregelen. Zo gold er dit jaar nog een vaccinatieplicht voor mensen die toegang wilden krijgen tot de paddock. Dat leverde een kleine controverse op toen oud-wereldkampioen en TV-analist Nico Rosberg weigerde mee te werken. De Duitser kan echter weer opgelucht ademhalen en uit zijn computerkamertje kruipen: vanaf volgend jaar laat de sport namelijk eindelijk vrijwel alle maatregelen los.

De vaccinatieplicht zal volledig komen te vervallen. Daarnaast worden de speciaal door de F1 opgezette testcentra opgedoekt. De testverplichting was vorig jaar afgeschaft, waardoor de locaties in rap tempo overbodig werden. Mensen die zich alsnog willen laten testen zullen worden doorverwezen naar een testcentrum in de buurt van het circuit.

Onverminderd risico

Het afschaffen van de vaccinatieplicht en testcentra betekent echter niet dat de paddock nu vogelvrij is verklaard. Mensen met een positieve diagnose zijn namelijk nog altijd niet welkom. Voor teamleden en coureurs is er dus nog altijd een risico om uitgesloten te worden. Gelukkig is dat iets dat we niet meer gezien hebben sinds Sebastian Vettel de eerste twee races van dit seizoen moest missen. Het is te hopen dat die trend zich doorzet.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool