e-Steps: verzekeraars schuilen achter foute wetgeving en betalen niet

De opkomst van elektrische steps gaat keihard, omdat het handige vervoersmiddelen zijn. Na de politie maken nu de verzekeringsmaatschappijen zichzelf belachelijk door geen geld uit te keren in geval van een ongeluk met zo'n apparaatje.

Verzekeraars kent iedereen van de vrolijke reclames waarin ze vertellen dat ze altijd alles voor je zullen regelen. Totdat het puntje bij het paaltje komt, want dan geven de clubs massaal niet thuis. Er is altijd wel iets te verzinnen om geen (of veel te weinig) geld uit te hoeven te keren. Neem het voorbeeld van de elektrische steps. Vandaag roept het verbond van verzekeraars in de Telegraaf dat u vooral niet met zo'n e-stepje moet gaan rijden want dan rijdt u onverzekerd rond.

Omdat de verzekeraars het hebben over de wettelijke aansprakelijkheid, hebben ze op het eerste gezicht gelijk: de steps zijn wettelijk niet goedgekeurd in Nederland. Lekker makkelijk om dan de aansprakelijkheid af te schuiven op de berijder van het handige vervoermiddel: kan de verzekering weer fijn winst maken.

Zoals Autobahn onlangs betoogde is de wetgeving echter verkeerd. De stepjes zouden moeten worden gelijkgesteld aan fietsen en daardoor aan dezelfde regels moeten voldoen. Dus: alleen op straat of fietspad, geen rare fratsen mee uithalen. De enige speciale eis die Nederland wellicht bij de fabrikanten kan inleveren is dat de machientjes via de bijbehorende app softwarematig op 25 kilometer per uur worden begrensd.

Volgens Veilig Verkeer Nederland is alles gevaarlijk en de veiligheidsclub vindt dat u alleen met een boel kussens op uw hoofd de straat op mag. Om hun punt over de elektrische steps duidelijk te maken, vergelijken ze de steps met de eenwielers, skateboards, en evenwichtskarretjes waar ook mee wordt rondgereden. Het bewijst weer de typische Nederlandse verkeerd geschreven wetgeving: hoe is een eenwieler nou te vergelijken met een step? Een broodje goud en een saucijzenbroodje hebben allebei 'broodje' in de naam, maar zijn toch beide iets totaal anders. Een eenwieler is dus geen step, waardoor je de apparaatjes ook niet met elkaar moet vergelijken.

Waar ze wel gelijk hebben: de steps zijn geen speelgoed, maar middelen om snel in te kunnen zetten als vervoer op 'the last mile'. Wij kunnen in ieder geval niet wachten op het moment dat de Xiaomi- en Segway-stepjes in Nederland worden gelijkgesteld aan fietsen. Dan hebben verzekeraars ook geen wetten meer waar ze zich achter kunnen verschuilen als ze geen zin hebben om geld uit te keren.