Wordt 2020 -eindelijk- het jaar van de elektrische step?

In Nederland mag je met allerlei belachelijke voertuigen de weg op, maar zodra je een klein motortje aan je skateboard of step bevestigt ben je in overtreding. Bizar natuurlijk, dat vinden ook vier bedrijven die deelsteps willen aanbieden. Ze trekken samen ten strijde tegen de regelgeving.

Elektrische step

We schreven een aantal maanden geleden al over fouten in de wet op het gebied van elektrische steps en skateboarden. Juist die apparaatjes zouden voor gebruikers van het openbaar vervoer een uitkomst kunnen zijn. Doorgaans gaat het OV van de plaats waar je niet bent naar de plaats waar je niet hoeft te zijn. Het is daarom vaak een eind lopen voordat je op je bestemming bent. Wie een auto tot zijn beschikking heeft, gebruikt dat ding vervolgens ook en vult daarmee de file nog wat verder aan. 

Ook aanbieders Lime, Bird, Voi en Tier delen die mening, daarnaast willen ze gewoon geld verdienen. Daarom hebben ze hun concurrentie even aan de kant geschoven om de Nederlandse politiek te bespelen. De aanbieders hebben namelijk een gezamenlijke lobby om de e-steps als deelsteps te kunnen gaan aanbieden. Daarvoor moet de wet echter aangepast worden.

Volgens ons hoeft dat helemaal niet, er moet echter wat slimmer mee worden omgesprongen. Hoe kan het zijn dat een fiets met een elektrische motor gewoon een fiets is, terwijl een step met een elektrische motor plotseling een "bijzondere bromfiets" is. Waarom mag je kennelijk zonder straf een elektrische fiets 25 kilometer per uur laten rijden, en een step of skateboard niet? Het blijft raadselachtig. Het is niet dat een step of skateboard zonder motor helemaal zonder gevaar is.

Veel commentatoren wijzen op de ongelukken die met de steps gebeuren. Het FD maakt het vandaag wel heel bont, met de volgende passage: "Eind vorige maand kwam een 16-jarige jongen om het leven op een Lime-step in de Amerikaanse staat New Jersey." WOW! Maar liefst één verongelukte jongen op de complete wereld!!!1! Wij vragen ons af hoeveel tientallen 16-jarige fietsers er sinds "eind vorige maand" alleen al in Nederland zijn verongelukt. Laten we hopen dat het er niet te veel zijn, maar u hebt het punt vast begrepen: fietsen zijn nog steeds niet verboden.

Laten we daarom geen uitzondering maken voor elektrische steps en skateboards, maar die apparaten gewoon behandelen als fietsen. Dus niet mee op de stoep rijden en je gewoon aan de verkeersegels houden. Punt opgelost en dan kunnen we in 2020 eindelijk op onze Micro Merlin X4, Segway NinebotXiaomi M365 of Boosted Rev de weg op.