Arrows F1 driezitter in actie bij Adelaide Motorsport Festival 

De iconische Arrows AX3 driezits F1-wagen komt binnenkort in actie op het herboren stratencircuit van Adelaide. Het V10-monster geeft fans tegen betaling een geweldige ervaring.

Arrows F1 driezitter in actie bij Adelaide Motorsport Festival 

Het voormalige Grand Prix circuit van Adelaide ontsnapte vorig jaar maar ternauwernood aan de sloophamer. De groene gemeenteraad was namelijk van plan de historische locatie om te ploegen en tot een autoloos park om te bouwen.

Nadat de sloop met slechts één stem verschil tegengehouden werd nam de conservatie partij de teugels gelukkig over bij de verkiezingen. De organisatie van het circuit - met onder ander ene M. Masi aan boord - heeft dus wat te vieren.

Adelaide Motorsport Festival

Het circuit pakt meteen lekker uit met het Adelaide Motorsport Festival. Het racefeestje vindt de week voor de Grand Prix van Australië in Melbourne plaats en belooft demonstratieruns van klassieke F1-wagens, toerwagens, motorfietsen en nog veel meer.

Bovendien nemen verschillende wagens het in tweetallen tegen elkaar op bij de Super Sprint. De echte publiekstrekker van het evenement is echter geen echte racewagen, maar de snelste circuittaxi ter wereld: de Arrows AX3.

AX3

De AX3 ontstond in 2001 naar een idee van toenmalige Arrows Grand Prix-eigenaar en racelegende Tom Walkinshaw. De Schot runde het illustere team sinds 1996, maar had in die tijd geen potten kunnen breken.

In een poging een beetje geld terug te pakken uit het peperdure project werd de Arrows-racetaxi in het leven geroepen. De unieke driezits machine was afgeleid van de weinig succesvolle A20 uit 1999, compleet met de tot Arrows omgedoopte drieliter Hart V10.

F1-taxi

De motor werd voor de AX3 teruggebracht van 715 naar 670 pk, maar Arrows beloofde nog altijd een topsnelheid van maar liefst 355 kilometer per uur. Arrows produceerde slecht twee volledige wagens voordat het team midden in 2002 op de fles ging. Beide wagens werden uitgevoerd in de iconische kleuren van toenmalige hoofdsponsor Orange.

Een van die twee machines zal in Adelaide voor het nodige vermaak gaan zorgen. Fans zullen namelijk een ticket kunnen kopen om een aantal rondjes mee te rijden met het bijzondere monster. Het exemplaar dat aanwezig zal zijn is inmiddels voorzien van een oudere 3,5 liter Hart 1035 V10. In 1994 was dat blok nog goed voor 700 pk. Tegenwoordig zal het uit betrouwbaarheidsoverwegingen waarschijnlijk een stuk minder zijn, maar dat mag de pret niet drukken.

Het Adelaide Motorsport Festival staat gepland voor 25 en 26 maart. Zet het alvast in je agenda.

Autosport
  • Heritage F1, Red Bull Content Pool
  • Racing Line Australia