Gereden: Maserati Ghibli S Q4 GranSport

Denkt u wel eens na over de vraag wat u zou kopen met een onbeperkt budget? Waarschijnlijk komt de Maserati Ghibli S Q4 GranSport niet op dat lijstje voor. Fout. Deze auto wilt u gewoon hebben, omdat het kan (remember budget onbeperkt). Want herrie.

De Maserati Ghibli is niet bepaald de nieuwste auto uit Italië, hij draait inmiddels een jaar of zes mee, maar dat boeit geen moer. De Ghibli ziet er nog steeds schitterend uit. Het is een een kleine Quattroporte, die eigenlijk net wat beter in verhouding is. Denk een beetje aan de BMW 3 Serie, die altijd net een beetje mooier is dan de 5 Serie, omdat hij gewoon compacter is. De Ghibli is gelukkig wel een flinke slag groter dan een drieserie (mag ook wel voor de prijs), maar het ging om de analogie.

Deze review van de Ghibli moet beginnen bij het grootste feest dat de auto (naast zijn uiterlijk) bij zich heeft: de V6 biturbo voorin. Het blok meet 3000cc en mag zeggen dat hij uit de fabriek van Ferrari komt. Dat wil niet zeggen dat het een Ferrari-motor met minder cilinders is, Maserati heeft een blokhoek van 60 graden, terwijl Ferrari doorgaans 90 graden gebruikt. Hoe dan ook: de machine is bruutmagistraalmachtig en geweldig. 

Bij een koude start zet de auto alle kleppen in het uitlaatsysteem open en dat resulteert in een akoestische fanfare waar de gemiddelde Harley Davidsonrijder jaloers op zal reageren. Even later flappen de klepjes weer allemaal op hun plek om net wat beschaafder over te komen. Met een druk op de SPORT-knop in de middenconsole kan dat probleem echter verholpen worden en keert de schittermagische herrie weer terug.

Gelukkig doet het blok meer dan een hoop kabaal maken. Behalve decibels creëren de zes cilinders ook een horde paarden: 430 pk om precies te zijn. Genoeg om de Ghibli bloedsnel van zijn plek te duwen. Dankzij de vierwielaandrijving bijt de auto zich vast in bochten, waardoor je af en toe vergeet dat het nog best wel een flinke auto is. Nul naar honderd wegsprinten is een feest en het kan volgens Maserati in 4,7 seconden. We geloven ze op hun Italiaanse blauwe ogen, want het voelt bloedsnel en het is verder niet heel belangrijk. Ook leuk: de Maser gaat sowieso sneller dan de buurman met zijn BMW of Mercedes, want de Duitsers hebben hun wagens elektronisch afgeregeld op 250 kilometer per uur. In de Ghibli is het feest pas bij 286 kilometer per uur afgelopen. Helaas konden we dat niet testen omdat we even geen stukje Duitsland bij de hand hadden.

Maserati West-Europa had bij het samenstellen van deze Ghibli S Q4 GranSport en dikke marker in de hand en zette werkelijk bij iedere optie een kruisje neer. Dat betekent dat ook het volledige spectrum aan koolstofvezel in de auto is opgeplakt. U kunt het wellicht overdreven vinden, maar ongetwijfeld bent u bekend met het gezegde: carbon is altijd +1. Wij kunnen het glimmende spul zeker wel waarderen. 

De stoelen zitten heerlijk sportief, het stuurwiel ligt lekker in de hand en is door de aanblik van de tritone (drietand) ook een feest voor het oog. Daarachter is het pas echt een feest. Maserati is namelijk nog niet toe aan het tweede decennium van de 21e eeuw. Dat houdt in dat er gewone wijzers op het instrumentarium zitten. Hulde! Houd dit zo, Italianen. De opmars van de beeldschermen moet een halt toegeroepen worden. Analoog is beter, zeker omdat er gewoon dinosaurussap wordt verbrand onder de motorkap. Dat digitale gedoe mag in een Tesla.

Overigens zijn er wel schermpjes, maar ze zijn decent klein gebleven. Voor sommigen zal het een minpunt zijn dat de navigatie niet heel modern aandoet en dat kan allemaal wel wezen, maar voor ons mogen alle schermen onmiddelijk uit de wagen getrokken worden. Eventuele navigatietips krijgen we wel van onze telefoon, waar ook de flitsmeister in huist. Die app is keihard nodig met het orkest dat onder uw rechtervoet woont.

Heeft deze Ghibli S Q4 GranSport dan geen nadeel? Absoluut wel en het is meteen ook een joekel van een nadeel: hij is onmetelijk duur. Weet u nog dat we dit verhaal begonnen met de opmerking dat een Ghibli absoluut op uw lijstje van auto's die u koopt in geval van een onbeperkt budget. Deze auto koopt u echt alleen als u kisten vol fuckyoumoney hebt liggen: hij kost €194.930 (vanafprijs Ghibli S Q4 GranSport is 166.300,00).

Maar als u dat onbeperkte vermogen tot uw beschikking hebt staan, dan bent u eigenlijk gek als u niet meteen naar de dealer rent. Of u houdt niet van (Italiaanse) auto's. Maar dan bent u ook gek.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2d662be27f0', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });