Maserati Levante Trofeo (580 pk) is de oplossing [RIJTEST]

We zochten een oplossing en vonden die bij Maserati in de vorm van de Levante Trofeo. Helaas lost de auto niet alle problemen op, maar wel een belangrijk ding in deze periode: verveling. Want V8'en zijn de oplossing, zeker als ze van Ferrari komen.

Maserati Levante Trofeo

Mocht u op een of andere manier per se een SUV willen hebben, in plaats van een handzame auto, dan bent u aan het juiste adres bij Maserati. De Levante draait alweer een paar jaar mee, en daardoor heeft u genoeg tijd gehad om aan het idee te wennen dat Maser een SUV bouwt. En nu is er dus sinds afgelopen zomer de opperpowerversie van de Levante: Trofeo.

Het grote feest speelt zich onder de motorkap af. Daar woont een V8 met een blokhoek van negentig graden. In de leegte van de V zitten twee twinscroll-turbo's met eigen intercooler. De 3,8 liter grote motor, die uit de fabriek van Ferrari komt, heeft een rood gespoten blok en perst er 580 pk en 730 Newtonsemeters uit. Ongetwijfeld kunt u daar bij een of andere tuner nog veel meer van maken, want in de Ferrari 488 Pista blaft het -in essentie- zelfde blok 720 pk uit.

Launch control

Die stap naar een tuner is overigens volstrekt overbodig, want deze SUV biedt al genoeg plezier. Zet de techniek in de Corsa-stand door het Sport-knopje aan te tikken en daarna nog een tijdje vast te houden. Vervolgens de linkervoet op de rem zetten en twee keer tegen de linker schakelflipper (van koolstofvezel) tikken: launch control armed. In 4,1 seconden hamert de auto naar honderd kilometer per uur. Daarbij wordt het geluid van de V8 compleet vrij de wereld in gespoten door het uitlaatsysteem. De kleppen die in de 'normale' stand dicht zijn, staan nu open. Magistraal.

De echte magie speelt zich echter onder je af: het vierwielaangedreven onderstel krijgt al die kracht zonder enige vorm van drama op de weg. Waar de motor standaard de achterwielen aandrijft, schakelt het systeem in enkele microseconden moeiteloos ook de voorwielen in. Daarbij is de krachtverdeling maximaal 50:50 tussen voor en achter.

In samenwerking met torque vectoring zorgt het ervoor dat je vrij onbehouwen met de Levante Trofeo kunt rijden. Hij redt je, maar laat je ook even 'zweten' kuch spelen. En altijd is daar die brul van de V8. In tunnels kun je het beste alle ramen openzetten, terugschakelen en de geweldige echo's loslaten. Dit is gewoon speelgoed. Nergens voor nodig, maar zo leuk. Helemaal nergens voor nodig is de topsnelheid (zeker in tijden van beperkt grensverkeer), mocht u zich in Duitsland bevinden in een Levante Trofeo dan kunt u tot 299 kilometer per uur laagvliegen.

Binnen

Binnen stap je in een paleis van leer en hier en daar wat koolstofvezel. De stoelen hebben contrasterende stiksels en in de hoofdsteun vinden we de drietand met daaronder 'Trofeo' geborduurd. Gelukkig heeft Maserati zich niet laten verleiden tot een volledig digitaal dashboard. Er zit wel een klein schermpje tussen de twee klassieke klokken met tempo en toeren. Op het kleine scherm kan de route, of de verdeling van krachten tussen voor en achterwielen worden weergegeven, of hoe groot de draaikolk in de benzinetank op dit moment is.

In de middenconsole van het dashboard zit een touchscreen dat lekker snel werkt. Alles is ermee te bedienen, maar het kan ook met de 'soort van iDrive-knop' in het midden. Voor de airco zit zelfs een nog een bedieningspaneel, zodat u altijd meteen de juiste temperatuur in kunt stellen. Een telefoon aansluiten is kinderspel en dankzij Android Auto en Apple Carplay. Ideaal.

Buiten

Opvallend genoeg is deze topversie van de Levante helemaal niet zo opvallend. Goed, er zitten enorme wielen onder en achter het lichtmetaal glimmen gele remklauwen. Op de motorkap zitten uitstroomopeningen waar een overschot aan V8-hitte kan ontsnappen en achterop zit een spoiler van koolstofvezel. Daar houdt het eigenlijk mee op. Het is een zeer understated oversized auto. Voor zover dat ergens op slaat.

Dan komen we bij het slechtste onderdeel van de auto: de prijs. Helaas moet u echt een serieuze lading fuck you money hebben om de Levante Trofeo mee te mogen nemen. Dat komt voornamelijk door de enorme CO2-boete die de BPM heet: ruim €70.000 rechtstreek voor Wopke Hoekstra (en die geeft niets terug aan Italië). De complete auto is er vanaf €232.580 en dan zijn al bijna alle opties aangevinkt. Dit exemplaar kost u €245.227 omdat er nog wat extra's bij zitten, zoals actieve cruisecontrol die ook de auto binnen de lijntjes houdt (aanrader) en elektrisch verstelbare pedalen (okay). Mocht u gewoon heel veel geld hebben, dan raden wij deze auto van harte aan. At your service.

Nieuws
  • Matthijs Goes