Acht toffe auto's die verdwijnen in 2024 

De aankomende jaarwisseling heeft de nodige gevolgen voor liefhebbers van funauto's en supercars. Deze negen bolides zullen volgend jaar van het toneel gaan verdwijnen.

Acht toffe auto's die verdwijnen in 2024 

1. Chevrolet Camaro

De ponycar van Chevrolet maakte in 2010 een comeback om de succesvolle Ford Mustang te bestrijden. Net als bij de originele generatie uit 1967 was de Camaro een beetje te laat op het feestje, maar werd het toch een succes. Uiteindelijk werd het model leverbaar in allerlei smaakjes, van viercilinder of V6 huurauto tot zevenliter V8 track special en zelfs een fabrieksdragster.

De Camaro kreeg in 2016 een nieuw platform onder de kont geschoven, maar bleef van buiten vrijwel identiek. De tweede generatie begon de oorlog met de Mustang en de Dodge Challenger echter definitief te verliezen. Vanwege de teruglopende verkopen en alsmaar strenger wordende emissie-eisen krijgt de klassieke Amerikaanse sportcoupe volgend jaar een nekschot. Chevrolet zou volgens de geruchtenmolen werken aan een volledige elektrische vierdeurs coupe als vervanger...

2. Audi R8

De Audi R8 is inmiddels een begrip in de supercarwereld. De auto begon in 2006 als een variatie op het platform van de Lamborghini Gallardo, maar voorzien van de 4,2 liter V* uit de RS4 in plaats van de Lamborghini V10.

De tiencilinder werd drie jaar later alsnog toegevoegd, en werd voor de tweede generatie vanaf 2015 de enige optie. Als quattro, Spyder, RWD en GT wist de tweede generatie van de R8 door te bouwen aan het sportieve imago van Audi, zeker als LMS GT3. De raceversies van het model behoren tot de meest succesvolle in hun klasse.

Ondanks alles besloot Audi dit jaar een einde te maken aan de productie van de R8. De ouderwetse, natuurlijk ademende supercar past simpelweg niet in de klimaatneutrale, volledige elektrische toekomstplannen van het merk. Voor neefje Lamborghini Huracan is het ook einde verhaal, maar bij Lamborghini mogen ze nog even door. De opvolger zal namelijk de beschikking krijgen over een twin turbo V8 met elektrische assistentie.

3. Dodge Challenger

Net als zijn oude strijdmakker van Chevrolet moet ook de Dodge Challenger zich volgend jaar gewonnen gaan geven. Het model kwam in 2008 op de markt als antwoord op de herboren Ford Mustang, en vond meteen zijn eigen niche.

In tegenstelling tot de Mustang en de Camaro probeerde de Challenger namelijk niet mee te gaan met 'moderne' trends zoals remmen en bochten nemen. Ondanks de Mercedes-roots van het chassis was de Dodge nog een echte muscle car volgens het oude recept: een enorme motor in een goedkope auto, en verder niet moeilijk doen.

Die insteek gaf de Challenger een brute charme die door echte rouwdouwers gewaardeerd werd. Het concept was zelfs zo succesvol dat de auto vijftien jaar lang vrijwel ongewijzigd in productie bleef. Het enige dat veranderde was het alsmaar verhogen van het maximum vermogen met allerlei SRT-varianten. Het absolute toppunt kwam in maart van dit jaar met de SRT Demon 170, een 1039 pk en 1281 Nm sterk monster.

Met de Demon 170 werd de Challenger en zijn HEMI V8 echter uitgezwaaid. Onder de vleugels van megaconcern Stellantis stapt Dodge binnenkort over op een volledig nieuwe generatie elektrische 'e-muscle cars'.

4. KIA Stinger

De KIA Stinger sloeg bij zijn onthulling in 2017 in als een bom. Het model was eerder geteased met een set concept cars, maar vrijwel niemand had verwacht dat KIA de Stinger ook daadwerkelijk in productie zou nemen. De sportsedan was de eerste serieuze aanval van het Zuid-Koreaanse merk op de gevestigde Duitse orde. Met auto's als de Audi S4, BMW M340i en Mercedes C43 AMG als doelwit had de Stinger een hoop waar te maken.

Met een achterwielaangedreven platform en een geblazen viercilinder (255 pk) of V6 (370 pk) maakte de originele Stinger een goede indruk. De auto bleef echter een beetje een vreemde eend in de bijt, helemaal met de voor de Europese markt exclusieve tweeliter turbodiesel (202 pk). Vanwege het gebrek aan naamsbekendheid en de vreemde positie net onder de modellen van de Duitse drie werd de sportsedan geen groot succes. Als imagebooster deed het model echter zijn werk.

De Stinger krijgt naar verluidt in 2025 een opvolger. Helaas gaat het - zoals te verwachten - om een EV.

Cargasm
  • Stellantis, Chevrolet, Audi, KIA, Mercedes-Benz