Acht toffe auto's die verdwijnen in 2024 

5. Dodge Charger

Het 'verstandige' vierdeurs broertje van de Challenger zal in 2024 ook van de aardbodem verdwenen zijn. De eerste sedan met de iconische Charger-naam verscheen in 2006, nog voor de retro designtrend echt toegeslagen had. Als gevolg daarvan was het uiterlijk niets om over naar huis te schrijven. Met facelifts in 2011 en 2015 werden de looks echter steeds meer bijgeschaafd.

Net als de Challenger was de Charger in allerlei uitvoeringen samen te stellen : van een slome, comfortabele V6 familiesedan tot een vuurspuwende, supercharged, 700+ pk V8 widebody M5-killer. Naast functies als huurwagen en persoonlijke dragster was de Charger ook zeer geliefd bij Noord-Amerikaanse politiekorpsen. Het model sneuvelt echter om ruimte te maken voor een elektrische opvolger. Met de Charger Daytona SRT gaf Dodge al een voorproefje van de EV.

6. Mercedes-Benz CLS

De eerste generatie van de Mercedes CLS wordt door velen gezien als de aanstichter van de vierdeurs coupe-trend. De opvallend gelijnde E-klasse was bij zijn onthulling in 2004 dan ook echt een statement. Inmiddels zijn we echter twee minder geïnspireerd vormgegeven generaties en talloze copycats verder. Het vierdeurs coup-segment werd zelfs zo groot dat Mercedes met zichzelf begon te concurreren. Onder de CLS dook de CLA op, terwijl erboven een AMG GT 4-door verscheen.

Na jarenlang alle niches gevuld te hebben begint Mercedes nu juist weer te snijden in het gamma. Een van de slachtoffers is de CLS. Tegenvallende verkopen en de komst van een nieuwe E-klasse hebben het model overbodig gemaakt. Volgens de laatste berichten krijgt de CLS geen directe opvolger.

7. Chrysler 300

De Chrysler 300 is de meest fatsoenlijk en statige uitwerking van het LX-platform, waarop ook de Challenger en Charger gebouwd werden. De eerste generatie van het model uit 2005 vond gretig aftrek bij rappers en gangsters, een trend die met de tweede versie uit 2011 niet doorgezet werd. In Europa durfde FiatChrysler het wel even aan om de auto als Lancia Thema te verkopen.

Net als zijn wildere broertjes was de 300 leverbaar met dikke HEMI's, maar het topmodel bleef bij een 'bescheiden' 6.4 met 485 pk. Spaarzame types konden in het verleden ook V6 diesels van Mercedes-Benz en VM Motori aanvinken. De 'poor man's Bentley' is helaas het derde slachtoffer geworden van de elektrische revolutie bij Stellantis. Door het verdwijnen van de HEMI heeft de 300 eigenlijk ook geen bestaansrecht meer. Op basis van de Dodge Charger Daytona SRT zal er wellicht een volledig elektrisch opvolger gerealiseerd kunnen worden.

9. Maserati Ghibli

Aan de andere kant van Stellantis vinden we Maserati. De Italianen produceren inmiddels weer een supercar, maar moesten het jarenlang doen met een set vrij anoniem ogende sedans. De kleinste daarvan was de Ghibli. De sportieve 5-serie en E-klasse rivaal kwam werd al in 2013 in de showroom geparkeerd. Het basismodel was leverbaar met een 330 of 410 pk (Ghibli S) sterke drieliter twin turbo V6. Voor echte zakenlui was er een drieliter V6 turbodiesel met aanvankelijk 250 en later 275 pk.

Pas in 2020 werd het potentieel van de Ghibli volledig benut met de Trofeo. Het topmodel kreeg de beschikking over een 580 pk-versie van Ferrari's F154 twin turbo V8. Een jaar later werd ook de onderkant van de markt bediend met de Ghibli Hybrid, een mild hybride model met een geblazen tweeliter viercilinder onder de kap.

Net als Mercedes heeft Maserati zich gerealiseerd dat de Ghibli eigenlijk in een veel te klein marktsegement opereert. De forse sedan is immers nauwelijks kleiner dan vlaggenschip Quattroporte, waarvan het ontwerp ook nog eens vrijwel identiek is. In een poging het gamma logischer te maken wordt de Ghibli aan de kant geschoven ten faveure van een ingekorte Quattroporte. Uiteraard zal dat model ook nog eens volledig elektrisch zijn.

Cargasm
  • Stellantis, Chevrolet, Audi, KIA, Mercedes-Benz