Susie Wolff krijgt touwtjes F1 Academy vrouwenserie in handen

Toto's wederhelft komt aan het hoofd te staan van F1's nieuwe opleidingsklasse voor vrouwelijke coureurs. Susie weet immers als geen ander hoe zwaar het is om een vrouwelijke (net niet) F1-coureur te zijn.

Susie Wolff krijgt touwtjes F1 Academy vrouwenserie in handen

Na de implosie van de W Series probeert de Formule 1 het dit jaar zelf met de F1 Academy. Met een budget cap, subsidies, en een veel langzamere F4-auto hoopt de F1 met de Academy de fouten van W Series te voorkomen. Daar is echter goed management voor nodig. F1 CEO Stefano Domenicali heeft daarom een nieuwe Managing Director aangesteld: niemand minder dan Susie Wolff.

Susie Wolff

De eega van Mercedes-opperhoofd Toto is nog altijd de laatste vrouw die deelnam aan een Grand Prix-weekend. In 2014 en 2015 werkte ze voor Williams vier vrije trainingen af op Silverstone, Hockenheim en Barcelona. Tot een kwalificatiepoging kwam het echter nooit. In 2016 ging ze verder als ambassadeur bij Mercedes.

Twee jaar later debuteerde ze als teambaas in de Formule E voor het team van Venturi Racing. Na een succesvol 2020-2021 seizoen nam ze in augustus 2022 echter afscheid vanwege een herstructurering onder Maserati.

Wankel kampioenschap

Wolff lijkt met afstand de meest geschikte persoon te zijn om de nog zeer wankele F1 Academy in goede banen te leiden. In haar reactie op haar aanstelling noemde ze in ieder geval al alle goedgekeurde termen op:

"De F1 Academy staat voor een kans om werkelijke veranderingen te promoten in onze industry door de best mogelijke structuur te creëren en vrouwelijke talent te koesteren tijdens hun reis naar de hoogste niveaus van de motorsport, zowel op als naast de racebaan. Er is een hoop werk om te verzetten maar er is ook een duidelijke vastberadenheid om dit goed te maken. Ik geloof dat de F1 Academy iets kan vertegenwoordigen dat verder gaat dan racen."

"Het kan vrouwen over de hele wereld inspireren om hun dromen te volgen en zich te realiseren dat met talent, passie en vastberadenheid er geen limiet is op wat ze kunnen bereiken. Het is ook het begin van een belangrijk nieuw hoofdstuk in mijn carrière, waarin mijn ervaring tot nu toe gecombineerd wordt met mijn passie voor diversiteit en emancipatie, dus ik wil Stefano [Domenicali] bedanken voor het vertrouwen die hij mij gegeven heeft met deze rol. Het betekent voor mij persoonlijk net zo veel als professioneel."

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress