F1 Academy maakt dezelfde fouten als failliet W Series

Met de F1 Academy heeft de FIA een vervanger voor de private W Series gepresenteerd. De nieuwe vrouwenserie trapt echter in precies dezelfde valkuilen, waardoor de toekomst van de vrouwelijke autosport er slecht uitziet.

F1 Academy maakt dezelfde fouten als failliet W Series

Meer dan dertig jaar na de laatste kwalificatiepoging van Giovanna Amati is de drang naar een vrouwelijke Formule 1-coureur groter dan ooit. De media, bedrijven en zelfs de politiek willen maar al te graag bewijzen dat vrouwen net zo snel kunnen zijn als mannen.

Een eerste poging om een pijplijn voor vrouwelijke coureurs te creëren kwam al in 2018 met de oprichting van de W Series. Als private onderneming integreerde de serie echter nooit helemaal met de FIA, Formule 1 en lagere klassen. Door beperkte zichtbaarheid, voorspelbare races en sponsorproblemen viel het kampioenschap vorig jaar om.

F1 Academy

Opvallend genoeg deden de FIA en Formule 1 helemaal niets om de serie te ondersteunen. Zij hadden namelijk al een vervanger - die naar eigen zeggen geen vervanger was - klaarstaan: F1 Academy.

De nieuwe serie draait om 160 pk sterke Formule 4-machines, en zou daarom onder de W Series moeten komen. De focus op F4 gaf de indruk dat F1 Academy zich zou richten op de jongste aspirant F1-coureurs. In de reguliere F4 zijn overwinningen voor 14-jarigen immers heel normaal. Hierdoor zou de Academy een echte opleidingsklasse worden en de fouten van W Series niet herhalen.

Geen kweekvijver

Uit de eerste zeven aanmeldingen voor de 15 plekken tellende serie blijkt echter dat F1 Academy de fouten van W dunnetjes over doet. De eerste aanmelding kwam namelijk van de 25-jarige Zwitserse Lena Bühler. Ze werd gevolgd door Bianca Bustamante (18), Jessica Edgar (17), Nerea Marti (21), Carrie Schreiner (24), Abbi Pulling (19) en Lola Lovinfosse (17). De voorlopige gemiddelde leeftijd is dus een forse 20.

In plaats van aanstormende jonge talenten zit F1 Academy vol met relatief oude dames die vaak ook nog eens erg laat begonnen zijn met racen. Van een eerste stap op de ladder naar de Formule 1 is dus geen sprake, net zoals bij de W Series.

Gebrek aan zichtbaarheid

Een veel grote probleem is de kalender van de nieuwe serie. Net zoals W Series zal de F1 Academy namelijk verreden worden op circuits die buiten de F1-kalender vallen, zoals Valencia en Paul Ricard. De overige zeven rondes zullen wel plaatsvinden op actieve Grand Prix circuits, maar ironisch genoeg niet wanneer de F1 daar zelf actief is.

De races op Valencia, de Red Bull Ring, Circuit Barcelona-Catalunya, Monza en Paul Ricard zijn zelfs gepland op weekenden waarin de Formule 1 op een ander circuit actief is. F1 Academy wordt die weekenden dus volledig ondergesneeuwd door de F1 en de supportklasses.

Alleen in Austin zal de serie de eer krijgen om de Grand Prix van Amerika te ondersteunen, maar dat is uiteraard een schrale troost. Net zoals bij de W Series lijkt de FIA er alles aan te doen om de F1 Academy buiten de spotlights te houden.

Onzinnig format

Naast alle oude fouten maakt F1 Academy voor de vorm ook nog even een nieuwe. Het format voor de weekenden is namelijk nodeloos ingewikkeld en zit vol gimmicks. In plaats van een relatief standaard kwalificatie > sprint race > hoofdrace-model hebben de organisatoren ervoor gekozen het wiel opnieuw uit te vinden.

Een F1 Academy-weekend bestaat namelijk uit drie races, waarvan de eerste en de derde 30 minuten + 1 ronde lang zijn. De middelste race is een tien minuten kortere variant met een gedeeltelijke reverse grid. De top 8 van de eerste race wordt omgedraaid, terwijl 9-15 de posities behouden die ze tijdens de eerste kwalificatiesessie behaalden. Alleen de eerste acht coureurs kunnen in de 'sprint' punten scoren. De derde race is qua format en puntentelling weer gelijk aan de eerste, maar krijgt z'n eigen corresponderende kwalificatiesessie.

Het geheel voelt als een soort slecht verhuld proefballonnetje voor mogelijke toekomstige veranderingen aan het F1 Grand Prix format.

Gedoemd te mislukken

Door alle oude fouten te herhalen en een nieuwe te maken ziet de prognose er slecht uit voor de F1 Academy. Net als de W Series lijkt het kampioenschap de status als opleidingsklasse te missen.

Bovendien zal de serie voor het grote publiek zo goed als onzichtbaar blijven. Zelfs als de races uitgezonden zullen worden op F1 TV Pro zullen ze moeten concurreren met de Porsche Supercup, FIA Formule 3, Formule 2 én de Formule 1. Dat is een strijd die F1 Academy bij voorbaat al verloren heeft.

Autosport
  • F1 Academy