De Formule 1 profileert zich graag als de top van de autosport. Onder de vleugels van Amerikaanse mediagigant Liberty Media blijft er van het sportieve gedeelte echter steeds minder over. Alles lijkt nu te draaien om het vergroten van het show-element van de F1.
De nieuwe Grand Prix worden behandeld als opgeblazen festivals, en vinden steeds vaker plaats nabij een grote toeristische trekpleister of midden in een bekende stad. Bovendien wordt er constant gesleuteld aan het format om gedurende het hele weekend de kijkcijfers hoog te houden. Het tot nu toe erg beperkte Sprint-format was hierin een eerste stap, maar als het aan F1 CEO Stefano Domenicali ligt gaat het nog veel, veel verder.
DTS-generatie
Op dit moment zijn er slechts drie Sprint-weekenden per seizoen, iets dat Stefano een doorn in het oog is. De traditionele Grand Prix-weekenden trekken immers te weinig doorsnee kijkers. Alleen de echt fanatieke fans volgen elk weekend alle vijf sessies. Aangezien deze mensen niet overtuigd hoeven te worden, richt Domenicali zijn pijlen op de hyperactieve Drive To Survive-generatie, zo verklaarde hij tegenover Corriere della Serra:
"We hebben mensen getrokken die geen fanatieke racefans zijn. Door verschillende content te creëren: jonge mensen hebben intensiteit nodig, nieuwe camera's, nieuwe manieren om verhalen te vertellen. We moeten het proberen, [maar] er zijn altijd veel smoezen om het niet te doen."
"Puristen zullen altijd hun neus ervoor ophalen, maar over de jaren heeft de F1 de manier van kwalificeren tientallen keren veranderd. Het is een noodzaak die niet uitgesteld kan worden. De grootste erkenning? Dat de Amerikaanse celebrities, die massaal in Miami aanwezig waren, zeiden: 'dit is the place to be'"
Vrije training in de prullenbak
Nu de verschillende pogingen om meer Sprint races door te voeren gefaald zijn wil Stefano het volgende probleem aanpakken: de vrije trainingen. Voor de ongeïnformeerde fan zijn die sessies immers volledig zinloos: er worden geen punten verdeeld, en de tijden op het scorebord tellen eigenlijk voor niets mee.
De entertainment waarde is dus verwaarloosbaar, tenzij iemand de muur weet te vinden. Domenicali wil dat probleem oplossen door het concept van een vrije training naar de geschiedenisboeken te verwijzen. Volgens hem moet elke sessie op elke dag van het weekend een betekenis hebben voor het kampioenschap, en dus de kijker. Punten verdelen op de vrijdag, extra kwalificatiesessies en reverse grid races moeten uitkomst gaan bieden:
"Ik wil altijd vechten voor iets dat meetelt voor de titel. We zullen dit probleem ter sprake brengen bij de volgende F1 Commission: de fans, de organisatoren, iedereen wil het. De Sprint Race was maar een eerste voorbeeld en kan verbeterd worden."
"Op een normaal [non-Sprint] weekend, bestaande uit twee vrije trainingen op de vrijdag, moet elke sessie punten weggeven, of losse kwalificatieronden hebben, of een kwalificatie zijn voor een andere en kortere race op de zaterdag in plaats van de derde vrije training. Misschien met een omgekeerde grid."
Show, maar óók sport
Tegenover de puristen stelt Domenicali zich koeltjes op. Het eerder zo controversiële idee van een reverse grid race heeft zich in verkapte vorm immers al bewezen. Na alle motorpenalties in België en Italië kregen we namelijk al een voorproefje van het concept. Het idee dat de F1 van een sport naar een show aan het veranderen is doet Stefano meteen van de hand. Het is namelijk beide, en dus moet de show behouden blijven:
“We leggen een hoop dingen op tafel. Veel zeggen nee, maar we hebben in sommige gevallen gezien hoe mooi het is om een opgeschudde race te hebben, meer inhalen. We hebben een verplichting om het te proberen. [De F1] is een sport en ook een show. De twee elementen zijn met elkaar verbonden."
- ProShots / Panoramic / SIPA USA