Binotto: 'Hamilton bewijst dat reverse grids een goed idee zijn'

Volgens het Ferrari-opperhoofd moet de FIA toch maar kijken naar het invoeren van reverse grids tijdens de Sprint. De opmars van Sir Lewis bewees volgens hem dat het concept zou kunnen werken.

Binotto: 'Hamilton bewijst dat reverse grids een goed idee zijn'

Tijdens het weekend in São Paulo kon het aanwezige publiek genieten van een lange serie inhaalacties van Lewis Hamilton. De tweede man in het kampioenschap moest zich door een technische diskwalificatie en een motorwissel telkens naar voren vechten. Er was dus genoeg te zien. Na het zien van dat 'spektakel' trok Ferrari-teambaas Mattia Binotto een opvallende conclusie. De inhaalrace van Hamilton heeft volgens hem bewezen dat reverse grid races helemaal geen slecht idee zijn.

Geen debat

Naar aanleiding van vragen gesteld door Motorsport.com bevestigde de Italiaan dat hij vindt dat reverse grids aan het programma toegevoegd moeten worden. Hij vindt dat er zelfs geen debat over mogelijk is:

"Ik eerlijk gezegd denk dat [Brazilië] het inderdaad bevestigd, vanwege alle inhaalacties en zoveel plezier. Ik denk dat we het echt moeten overwegen, en dat is natuurlijk voor het Sprint race format. Nadat ik gezien heb wat er gebeurt denk ik dat er zelfs geen debat over mogelijk is."

De Formule 1 speelt al een tijdje met het idee om de startvolgorde in de Sprint om te draaien. Zowel CEO Stefano Domenicali als sportief en technisch directeur Ross Brawn hebben meerdere keren een proefballonetje opgegooid. In september werd het idee opnieuw naar voren gehaald.

Geen voldoening

Als uithangbord van een mediaconcern vergroot de Formule 1 maar al te graag het entertainment gehalte van de show, maar het risico bestaat dat het teveel een circus wordt. Althans, dat is de lezing van Daniel Ricciardo. De McLaren-rijder vindt dat er niet teveel gesleuteld moet worden aan de waarde van een overwinning:

"Begrijp me niet verkeerd, dat Lewis achteraan startte maakte de race nog spannender voor de toeschouwers. Daar ben ik zeker van. Dus ik denk dat de race ervan geprofiteerd heeft dat Lewis in een 'reverse grid' positie zat. Het had niet spannender kunnen zijn, maar ik blijf bij het standpunt dat een overwinning een overwinning zou moeten zijn.

"Ik weet dat het slechts een sprint race is, dus de waarde is minder, maar ik vind nog steeds dat je in de race de beste rijder moet zijn om als eerste over de streep te komen. Dus als je alleen [wint] omdat je als laatste gekwalificeerd hebt maar van pole gestart bent, dan weet ik het niet zo zeker. Ik weet niet hoeveel voldoening je daar uit kan halen. Dus het is waarschijnlijk meer een persoonlijk gevoel van voldoening dat me nog steeds doet afkeren van het reverse grid idee."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Scuderia Ferrari, McLaren Racing