Binotto: 'Gat tussen Ferrari-motor en Mercedes-motor is niet meer zo dramatisch'

Twee jaar na het fuel flow schandaal heeft de Scuderia het lek eindelijk boven, aldus Binotto.

Binotto: 'Gat tussen Ferrari-motor en Mercedes-motor is niet meer zo dramatisch'

Voorafgaand aan de Grand Prix van Amerika van 2019 deed Red Bull Racing een aanvraag bij de FIA. Het team vroeg zich af of het gebruik van een systeem dat de verplichte fuel flow meter zou kunnen omzeilen toegestaan zou zijn. De organisatie reageerde bevestigde in een statement dat dit niet het geval was.

Als door een wonder was de dat jaar in een rechte lijn zo sterke Ferrari SF90 na de aankondiging opeens niets meer vooruit te branden. De Scuderia scoorde de rest van het seizoen geen pole positions of overwinningen meer. Ze reden alleen nog maar tegen elkaar aan.

De SF90 was een grote schandvlek voor Ferrari.

Twee jaar na de deal

Een overwinning werd er wel behaald in de achterkamertjes van de FIA. De politieke en financiële risico's van een zaak tegen Ferrari waren te groot en het bewijs was te gering, dus de Italianen kwamen er met een schikking achter gesloten deuren vanaf. Het invoeren van een tweede fuel flow sensor zorgde er wel voor dat het niet nog eens kon gebeuren.

Door de ingreep was de Ferrari van 2020 een onbeholpen monster, aangezien het ontwerp hevig leunde op het extra vermogen dat voorheen beschikbaar was. Na verbeteringen aan de V6 in de winter en een verse update voor het hybride-systeem is Ferrari volgens teambaas en Verstappen-fan Mattio Binotto echter weer zo goed als terug op het niveau van twee jaar geleden.

Hybridesysteem

De upgrades voor Charles Leclerc in Rusland en Carlos Sainz in Turkey deden aanvankelijk pijn vanwege motorpenalties, maar volgens Binotto waren de wissels het dubbel en dwars waard. Het verbeterde hybridesysteem heeft voor een consistente boost gezorgd op het rechte stuk:

"Het extra vermogen is altijd beschikbaar gedurende het rechte stuk, dus je krijgt het voordeel ervan vanaf de start van het rechte stuk tot aan het eind. Dat kunnen we duidelijk zijn als ik kijk naar [het weekend in Austin]. We rijden met maximale downforce, maar op de een of andere manier halen we bijna dezelfde snelheden als de anderen."

Gat is kleiner

Het bijhalen van de andere fabrikanten is uiteraard cruciaal voor de Scuderia. Het team is op dit moment in een verwoed gevecht verwikkeld met McLaren om de derde plek in het constructeurskampioenschap. Het snelheidsvoordeel van de McLaren-Mercedes is volgens Binotto niet meer zo dramatisch als het was:

"Met vorig jaar in het achterhoofd, hoe de situatie was, is het zeker een grote stap voorwaarts. We weten dat er nog steeds een gat is naar de beste motor van vandaag, maar we geloven dat het gat niet meer zo dramatisch is. Over het algemeen genomen, over een ronde, zijn we denk ik duidelijk sneller geweest [dan McLaren op Austin]."

"Op papier is dat geen circuit waar onze auto goed ligt. Dat is waarom ik blij ben met de vooruitgang die we de laatste races hebben gezien, zeker met de hulp van de nieuwe power unit in de kwalificatie en de race. Dat geeft me wat vertrouwen voor de volgende races."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari