F1 komt met eigen vrouwelijke formuleserie: F1 Academy 

De Formule 1 heeft een nieuwe stap op de autosportladder geïntroduceerd. Vanaf volgend jaar zullen jonge vrouwen namelijk mee gaan strijden in de F1 Academy. De klasse is bedoeld jong vrouwelijk talent de hogere klasses in te helpen.

F1 komt met eigen vrouwelijke formuleserie: F1 Academy 

Vijf jaar na de formatie van de W Series heeft het management van de Formule 1 de memo ook gekregen. Vanaf 2023 zal de organisatie actief mee gaan werken met de opleiding van de volgende vrouwelijke F1-coureur.

Dat doet de sport niet door de noodlijdende W Series een paar miljoen dollar toe te steken, maar door te komen met een eigen vrouwelijke formuleserie: de fantasieloos genaamde F1 Academy.

Ondersteuning

F1 Academy is niet bedoeld als een vervanger van de W Series, maar als ondersteuning. De serie richt zich namelijk op veel jongere vrouwelijke racetalenten. De dames in de W Series zijn in vergelijking met hun mannelijke equivalenten immers veel te laat begonnen met een serieuze carriere in de autosport.

Met de F1 Academy wil de F1 de jongere generatie net zo veel tijd achter het stuur gunnen als de jongens. Hierdoor zijn ze veel meer ervaren op latere leeftijd, en wordt de kans op een overstap naar een hogere klasse vergroot.

De W Series loopt volgens de F1 geen gevaar met de komst van F1 Academy.

De auto

Het niveau van de F1 Academy is duidelijk merkbaar aan de keuze van de auto. De serie zal namelijk gebruik maken van de Tatuus T421 F4. Met een door Autotecnica geprepareerd 165 pk 1.4 liter viercilinder Abarth turboblokje in de staart zit de Tatuus perfect onder zijn grote broer: de Tatuus T318.

Dit verouderde viercilinder F3-chassis (270 pk) wordt momenteel gebruikt in de W Series en Formula Regional. De V6 FIA F3 (380 pk), F2 (620 pk) en Formule 1 (1000+ pk) maken het plaatje compleet.

Karun Chandhok en de Tatuus T421.

Budget cap en subsidies

In een poging de talentenpoule zo breed mogelijk te maken heeft de F1 meteen al een miniatuur-budget cap ingevoerd. Voor een seizoen van zeven evenementen is elke dame 'slechts' 150.000 euro kwijt. Vanuit de Formule 1 komt datzelfde bedrag er nog eens in subsidie bij. In totaal zullen vijftien meiden verdeeld over vijf teams gaan strijden voor de F1 Academy-titel.

Kans van slagen?

Het idee van de F1 Academy op zich is an sich niet verkeerd, maar alles zal afhangen van de uitwerking. De onafhankelijke W Series heeft al bewezen dat een geïsoleerde vrouwenserie zonder veel publiciteit niet levensvatbaar is.

De enige manier waarop de F1 Academy kan slagen is als er daadwerkelijk resultaten worden geboekt en er coureurs opstromen naar andere categorieën. Dat is zelfs drievoudig W-Series kampioene Jamie Chadwick immers niet gelukt. Er moet dus nog een hoop gebeuren voordat Lella Lombardi, Giovanna Amati en zelfs Susie Wolff een opvolgster zullen krijgen.

Formule 1
  • BrunoPress, Formula 1, ROKIT British F4 Championship