Domenicali: 'Alleen een meteoor krijgt vrouwen binnen vijf jaar in de F1'

F1 CEO Stefano Domenicali heeft zich laten betrappen op het uitspreken van opvallend harde waarheid. Terwijl zijn sport zich steeds meer toespitst op diversiteit blijft de Italiaan realistisch: een vrouwelijk F1 coureur is nu eenmaal zeer onwaarschijnlijk.

Domenicali: 'Alleen een meteoor krijgt vrouwen binnen vijf jaar in de F1'

Sinds de lancering van de W Series in 2019 gaat het binnen de autosport steeds meer om het aantrekken van vrouwelijk talent. In de tussentijd is er echter maar weinig progressie geboekt.

Jamie Chadwick, met afstand beste vrouw van het veld in de klasse zit er nu al drie jaar klem, ondanks het feit dat ze onbedreigd titel na titel wint en onderdeel is van de Williams Driver Academy.

Tweevoudig W Series kampioene Jamie Chadwick zit klem in de vrouwenserie.

Er moet dus nog een hoop veranderen voordat we een vrouw in de koningsklasse van de autosport gaan zien. Het ambitieuze doel van Alpine om dat vóór 2030 voor elkaar te krijgen lijkt weinig meer dan een droombeeld.

Het is immers alweer 46 jaar geleden dat een vrouw startte in een Grand Prix, dertig jaar geleden dat een vrouw zich probeerde te kwalificeren en zeven jaar geleden dat een vrouw deelnam aan een officiële vrije training.

Juniorklasses hervormen

De noodzaak voor verandering wordt ook gevoeld door F1's opperhoofd Stefano Domenicali. De Italiaan ziet de W Series als een waardevolle partner, maar realiseert zich dat het hervormen van de juniorklasses een effectievere methode is om de poule met jong vrouwelijk talent te vergroten.

Vrouwen moeten volgens Stefano vanaf jonge leeftijd meteen op hetzelfde niveau als de mannen mee kunnen doen, in plaats van zich op latere leeftijd in een losstaande serie te storten. Beginnen op je 20ste is tegenwoordig immers al veel te laat:

"We zijn erg blij met de samenwerking met W Series, maar we geloven dat meiden min or meer van dezelfde leeftijd moeten zijn als de jongens om op hetzelfde niveau van competitie te komen."

"We proberen te begrijpen hoe we de juiste parameters kunnen voorbereiden. Ook zodat de meiden de [single seater] pyramide binnenkomen op de juiste leeftijd met de juiste auto. Want dat is echt de sleutel.”

"Dan kunnen ze beginnen te vechten op de baan op het niveau van Formule 3 en Formule 2. Dus we werken daaraan om te kijken wat we kunnen doen om het systeem te verbeteren, en je zult sommige elementen daarvan binnenkort in actie zien."

Alleen een meteoor

Ondanks zijn goede wil voor de toekomst blijft Domenicali opvallend realistisch. De kans dat er binnenkort een vrouw aanschuift bij de F1 is immers bijzonder klein.

Stefano gebruikte voor zijn doen ongewoon harde woorden bij het beschrijven van de situatie. Alleen de inslag van een meteoor (waarbij de meeste mannen uitgeroeid worden) zal het volgens hem mogelijk maken voor een 'meid' om de Formule 1 te bereiken in de komende vijf jaar:

"Wat ik aan de andere kant kan zeggen, realistisch gesproken, zie ik niet, tenzij er een soort van meteoor naar de aarde komt, een meid in de Formule 1 in de komende vijf jaar. Dat is erg onwaarschijnlijk."

Formule 1
  • ProShots/ SIPA USA, Wiliams F1