Nu de Formule 1 in de ban is van diversiteit en inclusiviteit is de roep om een vrouwelijke coureur sterker dan ooit. Recent startte Alpine bijvoorbeeld het Rac(H)er programma, met het oog op het vinden van een F1-waardige vrouw voor 2030.
De eerste stap werd in maar gezet door W Series coureur Abbi Pulling in te lijven bij het Alpine Affiliates programma. De 19-jarige Britse staat momenteel tweede in het vrouwenkampioenschap, achter eeuwige kampioen Jamie Chadwick. Het feit dat Chadwick na twee titels nog altijd meestrijdt in de serie zegt echter al genoeg over de effectiviteit van W Series als een opstapklasse.
Geen Maxime Verstappen of Lana Norris
Diezelfde Abbi Pulling heeft de verwachting voor een vrouwelijke Max Verstappen of Lando Norris echter getemperd. In een interview met The Race stelt ze dat de kans op een 18 of 19-jarige vrouwelijke F1-coureur bijzonder klein is. Dat ligt volgens Abbi niet aan talent of zelfs geld, maar aan de veel latere fysieke piek die vrouwen ervaren:
"Ik denk dat een vrouw een langere junior carriere zou hebben dan een man alleen omdat ze zich een beetje meer moeten ontwikkelen, het is anatomie. Ik denk dat je fysieke piek als vrouw waarschijnlijk laat in de 20 is, om eerlijk te zijn."
"Omdat het voor ons langer duurt om die spiermassa te kweken, het is moeilijker voor ons om zoiets te doen als Lando Norris, om op zo'n jonge leeftijd zo snel op te klimmen. Theo Pourchaire zat op z'n 16de in een F2-auto, ik weet niet of dat ooit zal gebeuren met een vrouw."
Stuurassistentie
Het grootste probleem volgens Pulling en haar rijderscoach/W-Series concurrent Alice Powell is het gebrek aan stuurbekrachtiging in de Formule 3 en Formule 2. De fysieke belasting op de armen is in die klassen volgens de 29-jarige Britse zelfs groter dan in de Formule 1, waar het stuur wel van assistentie voorzien is:
"Vrouwen kunnen niet zo snel spieren opbouwen als mannen, dat is wetenschap, dat zijn gewoon feiten. Ze zijn fysiek niet zo sterk als mannen, dat is ook een feit, dat stamt af van het feit dat langer duurt om spieren op te bouwen zodat je lichaam zich aanpast aan je sport. Wanneer je de Formule 1 in komt, is het niet zo belastend op je armen als Formule 2. Na gesproken te hebben met coureurs die in beide geracet hebben, [weet ik dat] het meer de nek, de core en de benen is."
De oplossing
Powell ziet de introductie van stuurbekrachtiging bij met name de Formule 2 als dé oplossing om jong vrouwelijk F1-talent te helpen. Door de fysieke belasting te verminderen zouden ze beter in staat gesteld worden om hun talent te demonstreren en zich in de kijker te rijden bij de grote teams:
"Het zou mooi zijn om stuurbekrachtiging ingebouwd te zien bij de Formule 2. Dat helpt dan de coureurs wanneer ze in de F1 komen want het is iets makkelijker op de armen. Dat zal vrouwen helpen om beter te presteren en hun talent een stuk beter te demonstreren in categorieën zoals de Formule 1 waar de fysieke kant zo belangrijk is."
Calderón
Sinds de oprichting van de serie in 2005 (als GP2) is er maar één vrouwelijke F2-coureur aan de start verschenen. Tatiana Calderón reed in 2019 een vol seizoen in de F2. De toen 26-jarige Colombiaanse maar scoorde welgeteld 0 punten, met een elfde plaats als hoogtepunt. In de eindstand werd ze genoteerd als 22ste.
Calderón was van 2018 tot 2020 onderdeel van het Alfa Romeo/Sauber ontwikkelingsprogramma. Verder dan een paar tests kwam ze helaas niet. Uiteindelijk stapte ze over naar het WEC en een gedeeltelijk schema in de stuurbekrachtigingsloze IndyCar. Ook in Amerika kan ze tot op heden echter nog geen potten breken: een vijftiende plek op het GP-circuit van Indianapolis is voorlopig haar beste resultaat.
- W Series, FIA Formula 2, Formula 1