Norris: 'Sprint races niks aan, iedereen doet hetzelfde'

De McLaren-teamleider is na vijf Sprints nog altijd niet overtuigd van het nieuwe format. Doordat iedereen dezelfde strategie gebruikt in de korte race kan er volgens Lando niets spannends gebeuren.

Norris: 'Sprint races niks aan, iedereen doet hetzelfde'

Sinds vorig jaar experimenteert de Formule 1 met een nieuw format voor de Grand Prix-weekenden. Met de kwalificatie op de vrijdag en een Sprint op de zaterdag probeert de organisatie de stoeltjes het hele weekend gevuld te houden.

Van de beloofde keiharde actie is tot nu toe echter nog weinig terechtgekomen. Met een beperkt aantal punten te vergeven en de race op zondag in het vooruitzicht neemt niemand echte risico's op de zaterdag.

Niet erg opwindend

McLaren's Lando Norris heeft de saaiheid van de Sprints ook opgemerkt. Tegenover RaceFans uitte hij zijn frustraties over het format. Zonder pitstops en verschillende bandenkeuzes is er op zaterdag weinig te beleven volgens de jonge Brit. Iedereen rijdt immers op de top van z'n kunnen, waardoor de resultaten precies hetzelfde zullen zijn als in de kwalificatie:

"Ik zou niet zeggen dat [de Sprints] erg opwindend zijn want ze zijn een soort periode waarin je bijna volgas kan pushen de hele tijd, waardoor er niet zoveel slijtage is en dingen zoals dat om tussen de teams te gebeuren.

"Als je volgas pusht is het moeilijker om iets anders te doen dan de auto's voor je. Zeker wanneer er in de kwalificatie een tiende tussen zit. Je zal dan helemaal niets kunnen doen. De enige mensen die je zou kunnen inhalen zijn mensen die uit positie gestart zijn. Dus mensen die gecrasht zijn of gediskwalificeerd werden in de kwalificatie."

Sprint-uitbreiding

Het commentaar van Norris is niet bepaald welkom bij de F1. De organisatie probeerde voorafgaand aan het seizoen het aantal Sprints nog op te schroeven naar zes per seizoen. Tegenstand vanuit de teams met betrekking tot de budget cap maakten daar uiteindelijk een einde aan.

Meer races rijden kost immers meer geld, geld dat de FIA niet vrij wil geven. Tenzij ergens anders geld bespaard kan worden (of de budget cap toch opgerekt wordt) zit de F1 vast aan drie Sprints per jaar. Het volgende overvolle weekend is pas in november, tijdens de Grand Prix van Brazilië.

Formule 1
  • McLaren Racing