Formule 1 zet opnieuw in op zes Sprint races

Na de gefaalde poging om het Sprint-programma voor 2022 uit te breiden probeert de F1 het opnieuw. F1-bons Ross Brawn wil volgend jaar minimaal zes Sprints op de kalender zetten.

Formule 1 zet opnieuw in op zes Sprint races

Vorig jaar kregen we voor het eerst te maken met het F1 Sprint-format. De aanvankelijk verwarrende opzet met een kwalificatiesessie op de vrijdag, sprint race op de zaterdag en Grand Prix op de zondag had de insteek om de kijkcijfers gedurende het weekend op te krikken. Er keek immers vrijwel niemand naar de twee trainingssessies op de traditionele vrijdag.

De drie Sprints van 2021 leverden weinig spektakel op, maar de kijkcijfers kregen alsnog de gehoopte boost. De F1 zag kansen en probeerde het aantal meteen te verdubbelen.

Budgetproblemen

Die poging strandde echter door tegenstand van de teams. Tegelijkertijd met de het nieuwe Sprint plan introduceerde de F1 namelijk een strenge budget cap. Vanwege de extra races vroegen de teams om meer geld, waardoor het concept van de budget cap ondermijnd werd.

De organisatie voelde er niets voor om meer budget los te peuteren en koos eieren voor z'n geld. In plaats van zes Sprints bleef het bij de eerder afgesproken drie.

Poging twee

Na het eerste Sprint weekend van 2022 gooide F1-directeur Ross Brawn echter meteen weer het idee van zes Sprints in het rond. Op Imola was de korte race voor de eerste keer immers echt vermakelijk, mede geholpen door de nieuwe ground effect auto's. Het vermogen om veel dichter te volgen maakte veel meer inhaalacties mogelijk dan voorheen. Brawn wil meteen voortbouwen op dat relatieve succes:

"Ik denk dat de teams het succes kunnen zien. Ik denk dat we niet helemaal wisten waar we aan toe waren vorig jaar met de oude auto's, maar ik denk dat [de teams] kunnen zien hoe de Sprint verloopt met de nieuwe auto's. Ik ben optimistisch dat ze de waarde ervan in zullen zien, wat we de fans geven. Wat je altijd moet onthouden bij de Sprint is dat het je ook een geweldige vrijdag geeft. We hebben de kwalificatie op een vrijdag, we hebben drie dagen actie voor de fans, dat kunnen we niet negeren."

Simpele meerderheid

Brawn wil bij de tweede poging opnieuw geen concessies doen wat betreft het budget. Een gedurfde uitspraak, want in 2023 daalt het bedrag nog eens van 145 naar 140 miljoen. Ross is er zeker van dat hij dit keer door kan zetten, aangezien hij door een verandering in het stemproces nu slechts 25 in plaats van 28 van de 30 stemmen nodig heeft. Hij houdt echter wel rekening met eventuele wijzigingen aan het format. De drie Sprints van dit jaar worden nog altijd gezien als generale repetities:

"Wat ik zou willen doen is op z'n minst zes races vastleggen. Dan, na deze drie races, kunnen we kijken of we het format willen ontwikkelen. Maar ik zou graag overstappen naar zes races, dat vastleggen en dan veranderingen aan het format die we het waard vinden bekijken."

"De zes races moeten doorgevoerd worden via de normale meerderheid (25 stemmen), wijzigingen aan het format zullen in de toekomst met een super-meerderheid besloten worden. Dus acht teams moeten het er mee eens zijn. Ik denk dat het belangrijkste is om de simpele zaken eerst gedaan te krijgen en dan later te kijken naar eventuele toekomstige evolutie."

Formule 1
  • Formula 1, Red Bull Content Pool