Max Verstappen grijpt Sprint pole op chaotisch Imola!

Tijdens een sessie vol regen en rode vlaggen wist Max Verstappen er met de pole vandoor te gaan. Grote verliezers waren Carlos Sainz, Sergio Perez en de beide Mercedes-rijders.
@media (max-width: 679px){#fig-6481c3f433fa9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c3f433fa9 img{#fig-6481c3f433fa9 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6481c3f433fa9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c3f433fa9 img{#fig-6481c3f433fa9 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6481c3f433fa9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c3f433fa9 img{#fig-6481c3f433fa9 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6481c3f433fa9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c3f433fa9 img{#fig-6481c3f433fa9 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Max Verstappen grijpt Sprint pole op chaotisch Imola!

Na drie races is het dan tijd voor het eerste Sprint-weekend van 2022. Net also vorig jaar strijden de coureurs op de vrijdag om de grid voor de Sprint-Qualifting race op de zaterdag, die vervolgens de startvolgorde op de zondag bepaalt.

Dit jaar zijn er echter enkel veranderingen: zo wordt de pole position niet langer toegekend aan de Sprint-winnaar, maar aan de snelste man in de vrijdagkwalificatie. Ook is de puntenverdeling opgeschaald zodat niet alleen de top drie, maar de top 8 punten kan scoren. Dat betekent dus 8 punten voor de winnaar en één puntje voor P8.

@media (max-width: 680px){#fig-6481c3f4346b3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c3f4346b3 img{#fig-6481c3f4346b3 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6481c3f4346b3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c3f4346b3 img{#fig-6481c3f4346b3 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6481c3f4346b3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481c3f4346b3 img{#fig-6481c3f4346b3 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
De laatste Sprint in BraziliΓ«.

Ferrari's FP1

De eerste vrije training van het weekend verliep onder vrij natte omstandigheden. Het leverde een vermakelijke sessie op, aangezien de nieuwe ground effect wagens met hun 18-inch banden nog nooit een natte baan gezien hadden.

In een sessie waar vrijwel iedere coureur wel een slippertje maakte kwam Ferrari als dominante kracht naar voren. Charles Leclerc wist de snelste tijd te zetten op acht tienden van Carlos Sainz en maar liefst 1,4 seconden van uitdager Max Verstappen. Sergio Perez moest genoegen nemen P6, achter de opvallend snelle Haas machines van Kevin Magnussen en Mick Schumacher.

Q1

In de tijd tussen de vrije training en kwalificatie is het gestopt met regenen. Ondanks een veel drogere baan gaan de Mercedessen op Intermediate Pirelli's de baan op. De duidelijke droge lijn geeft aan dat dit een grote fout is. De rest van het veld gaat dan ook voor de Soft slicks.

Met een kleine tow van Verstappen weet Hamilton als eerste een ronde af te maken, maar hij blijft niet lang bovenaan het scorebord. Lance Stroll zet de zevenvoudig wereldkampioen al op 3.7 seconden achterstand. De Canadees wordt gevolgd door Bottas, Verstappen, Alonso, Vettel en Perez.

Rode vlag

Dan zien we opeens flinke vlammen vanaf de achterzijde van Alex Albon's Williams! De rechter achterrem heeft duidelijk vlam gevat en de wagen begint carbon splinters in het rond te sproeien. Het probleem lijkt akelig veel op wat teamgenoot Nicholas Latifi overkwam tijdens de test in Bahrein. We krijgen een rode vlag.

v

Met slechts negen tijden op het bord en nog twaalf minuten te gaan wordt uiteindelijk de groene vlag weer gezwaaid. Ocon maakt meteen indruk door de snelste tijd van Stroll af te pakken. Vettel en Stroll weten kort daarop de tijd van de Fransman echter de verbeteren. Opvallend: Charles Leclerc komt na met zijn eerste ronde niet verder dan P4.

De rap opdrogende baan zorgt ervoor dat de volgorde steeds verschuift. Een ronde later is het opeens Sainz, Leclerc, Norris, Alonso en Verstappen. Max gaat er kort daarop even voor zitten en pakt P2. Ondertussen zien we dat Mick Schumacher met een blokkerend rechtervoorwiel de Variante Alta chicane mist.

Terwijl Nicholas Latifi voor een kortstondige gele vlag zorgt met een halve spin pakt Lando Norris opeens P1. Dat duurt echter niet lang: Leclerc en Sainz pakken vrijwel meteen de 1-2 terug. Aan de andere kant van de tabel glijden George Russell en Lewis Hamilton zomaar de gevarenzone in. Met P15 en P16 zijn ze hun plek in Q2 niet zeker.

Terwijl Max Verstappen naar P1 gaat weet Lewis Hamilton alsnog P13 te pakken. Russell gaat naar P11. Een reeks verbeteringen van concurrenten duwen beide Mercedessen weer naar beneden, maar beide coureurs hebben nog een ronde over. Russell klimt weer op naar P12, terwijl Hamilton het maar net redt met P15. Grote teleurstelling is AlphaTauri: zowel Yuki Tsunoda als Pierre Gasly hebben Q2 niet gered. Intussen heeft Charlec Leclerc zijn dominantie weer neergezet met de snelste tijd, een halve seconde voor op Verstappen.

Q2

Carlos Sainz trapt de tweede sessie af op een steeds droger wordende baan. Alle vijftien overgebleven coureurs volgen hem, wat voor een drukke ronde zorgt. Sainz' eerste ronde is niet goed genoeg voor P1: Max Verstappen weet twee tienden af te snoepen van de tijd van de Ferrari. Daarachter is het Norris, Leclerc, Perez, Leclerc, Alonso, Magnussen, Vettel, Ricciardo en Bottas.

Rode vlag II

Maar dan komt opeens de gele vlag op het scherm. Kort daarop zien we dat Carlos Sainz hard in de muur gegaan is bij Rivazza 2. De staart van de Ferrari stapt opzij, waardoor de Spanjaard roemloos achteruit de richting de muur schuift. Na een halve spin eindigt de F1-75 met een gebroken linker voor- en achterwielophanging tegen de barrière. We krijgen een tweede rode vlag.

Met regen in aankomst is de timing van Sainz' crash een zegen en een vloek. De mannen die al in de top tien zitten kunnen zich gelukkig prijzen, maar de rest heeft er nog een flinke dobber aan. Russell, Schumacher, Hamilton, Zhou en Stroll zitten op dit moment gevangen buiten de top 10. Van Ted Kravitz krijgen we te horen dat het al hevig regent bij Tamburello.

Vanwege de regen is er geen kans voor de rijders om hun tijd te verbeteren. Ondanks de groene vlag vier minuten na het incident met Sainz blijft het merendeel van het veld lekker binnen. Alleen Vettel, Norris, Perez, Alonso en Bottas gaan even proeven van de natte omstandigheden. Voor Mercedes is het drama compleet: voor het eerst sinds de Grand Prix van Japan in 2012 zijn beide auto's niet door naar Q3.

Afvallers: Russell, Schumacher, Hamilton, Zhou, Stroll.

Q3

Valtteri Bottas luidt het begin van de laatste kwalificatiesessie in, gevolgd door Kevin Magnussen. Dankzij de crash van Sainz zijn er slechts negen auto's over. De regen die de rangorde van Q2 bepaalde is inmiddels afgezwakt, maar iedereen staat alsnog op de inters. Max Verstappen laat zien hoe glad het is door kortstondig door het gras te stuiteren.

Rode vlag III

Ook Charles Leclerc glibbert alle kanten op in zijn Ferrari, waardoor Perez naar voren kan komen met indrukwekkende sectortijden. Checo krijgt echter geen tijd om zijn ronde af te maken. We hebben namelijk een derde rode vlag met dank aan Kevin Magnussen.

De Deen is in Acque Minerali te wijd gegaan en rechtdoor geschoten het grind in. De Haas loopt echter nog, waardoor KMag zich alsnog kan bevrijden. Terwijl hij op weg gaat naar de pits blijft de rode vlag gewoon staan.

Met een licht geschaafde voorvleugel en een hoop grind aan boord komt Magnussen bij zijn pitbox aan. De auto is verder ongedeerd, dus hij kan gewoon blijven zitten voor de rest van Q3. Na alle commotie staat Max Verstappen bovenaan, gevolgd door Norris, Perez, Leclerc, Alonso. Magnussen, Vettel, Ricciardo en Bottas.

Fernando Alonso is als eerste bij het einde van de pits. Inmiddels is de baan al bijna weer droog, maar Fernando weet alsnog de bekende fout te maken bij Acque Minerali. Net als Magnussen voor hem gaat de Spanjaard te wijd en raakt hij de witte lijn. De Alpine begint te glijden, maar Alonso weet de blauwroze bolide uit het grind te houden.

Verder vooraan is het chaos: Daniel Ricciardo pakt de snelste tijd voor Norris en Magnussen. DannyRic wordt echter al snel vergezeld door zijn voormalige teamgenoot: Verstappen P2. Dan gaat Magnussen naar de derde tijd, voor Fernando Alonso.

Rode vlag IV

Net als Charles Leclerc de virtuele pole pakt gaan we onboard bij Max Verstappen, die op polekoers is. Bij de Rivazza's moet hij echter van zijn gas: daar staat namelijk de Alfa Romeo van Valtteri Bottas in het grind. Verstappen weet alsnog zijn tijd te verbeteren en gaat naar P1, met bijna 8 tienden voordeel op Leclerc. Bottas zit echter klem in het grind, waardoor we een vierde rode vlag zien.

Verstappen en Leclerc gaan achter elkaar de baan weer op, nog steeds op de intermediates. De baan is immers opnieuw natter geworden. Charles krijgt de orders om Max in te halen als dat kan. Met nog twee minuten te gaan lijkt het echter onwaarschijnlijk dat de Nederlander ruimte zal gaan maken. Verstappen klaagt dat hij geen grip heeft.

Rode vlag V

Hij hoeft echter niet lang te zeuren, want we zien een vijfde en laatste rode vlag. Net als Kevin Magnussen is Lando Norris hard rechtdoor gegaan bij Acque Minerali. De McLaren staat met zijn neus in de muur en lijkt definitief gestrand te zijn. De sessie wordt afgevlagd.

Dat geeft Max Verstappen zijn eerste pole position van het seizoen. Bij Red Bull kan de champagne alvast open: het is namelijk de 75ste pole position voor het team. Verstappen staat morgen naast zijn aartsrivaal op de grid, en zal net als Leclerc geen rugsteun krijgen van zijn teamgenoot.

Sergio Perez vinden we namelijk pas terug op P7. Daartussen zijn het Lando Norris, Kevin Magnussen en Fernando Alonso. Valtteri Bottas, Sebastian Vettel en de gecrashte Carlos Sainz maken de top 10 compleet.

Resultaten