W Series afhankelijk van afdankertjes F1 voor 2023: 'We rijden de races die we krijgen'

Het is nog maar net bekend dat het seizoen dit jaar niet afgemaakt zal worden, maar de organisatie van de W Series kijkt alvast vooruit naar 2023. Volgens CEO Catherine Bond Muir hangt de indeling van het nieuwe, goedkopere kampioenschap echter af van de F1.

W Series afhankelijk van afdankertjes F1 voor 2023: 'We rijden de races die we krijgen'

De W Series is na drie seizoenen een zo goed als gefaald experiment gebleken. Ondanks een nieuwe rol als F1 supportklasse vanaf vorig jaar heeft de volledig vrouwelijke formuleserie geen extra kijkers, sponsors en investeerders achter zich weten te scharen.

Eind vorig jaar stond de organisatie zelfs al 7.5 miljoen pond in het rood, een tekort dat dit jaar alleen maar opgelopen is. Vanwege financiële problemen werden de laatste drie races in Austin en Mexico City niet verreden, waardoor de Britse Jamie Chadwick voor de derde keer op rij kampioene werd.

Niet klaar voor het wereldtoneel

De derde titel voor Chadwick onderstreepte nog maar eens hoe voorspelbaar de W Series geworden is. Jamie won vijf van de zeven races, scoorde één tweede plek en viel één keer uit. De interesse in een vierde seizoen met dezelfde winnaar is uiteraard minimaal, waardoor het niet zeker is of de serie de winter zal overleven. CEO Catherine Bond Muir houdt echter goede hoop.

Bond Muir heeft zich na twee peperdure seizoenen onder de vleugels van de F1 gerealiseerd dat haar klasse nog niet klaar is voor het wereldtoneel. In het debuutseizoen van 2019 was het kampioenschap nog onderdeel van de DTM-kalender, met zes races op circuits zoals Hockenheim, Assen, Misano en Brands Hatch. Als onderdeel van het F1-voorprogramma werd de W Series echter gedwongen af te reizen naar overzeese circuits zoals Austin en Singapore. Om de exorbitante reiskosten die daarmee gepaard gingen te vermijden wil Bond Muir terug naar een exclusief Europees kampioenschap:

"We willen zeker nog steeds in het voorprogramma van de F1 staan, maar in de toekomst moeten we natuurlijk bewust zijn van onze kosten. Het zou verstandig zijn om meer Europese races te hebben dan we nu hebben, en Europese races zijn ietwat zeldzaam in de F1."

F1 bepaalt

Het grote probleem voor de W Series is dat het moet opboksen tegen de Formule 2, Formule 3 en Porsche Supercup voor een plekje in het voorprogramma. Bij races waar alle drie traditionele klasses aanwezig zijn vist de vrouwenserie uiteraard achter het net. Door zich te verbinden aan de F1 heeft de W Series zich dus eigenlijk in een nare hoek klemgezet. Bond Muir realiseert zich dat het aanbod beperkt zal blijven. Meer dan vier races organiseren zit er waarschijnlijk niet in:

"Er is ons nog niet verteld welke race we aangeboden krijgen. F1 komt bij ons terug en biedt ons bepaalde races aan en dan werken we vanaf dat punt. De vier Europese races die we dit jaar hadden waren de vier Europese races die ons aangeboden werden."

Autosport
  • W Series