'Bankroet W Series balanceert op het randje van de afgrond' 

De vrouwenserie zit na drie jaar diep in de schulden. Volgens The Telegraph is er een grote kans dat het derde seizoen niet afgerond zal kunnen worden.

'Bankroet W Series balanceert op het randje van de afgrond' 

Sinds eind 2018 probeert de W Series vrouwelijk talent in de autosport onder de aandacht te brengen. Dit seizoen strijden wederom zeventien dames in Formula Regional-machines om te zien wie er tweede kan worden achter Jamie Chadwick.

Met vijf overwinningen op rij en een tweede plaats is de 24-jarige Britse immers op koers om drie titels op rij binnen te halen. Volgens The Telegraph is er echter een kans dat het kampioenschap om financiële redenen vroegtijdig besloten zal worden.

Grote problemen

De Britse publicatie meldt dat er serieuze twijfels zijn over het vermogen van de serie om het derde seizoen af te ronden. W Series zou namelijk significante schulden hebben, onder andere bij hospitality bedrijf Velocity Experience. The Telegraph zegt bovendien met verscheidene andere bedrijven gesproken te hebben die claimen meerdere openstaande rekeningen te hebben. Mediabedrijf Whisper TV heeft de gebruikelijke TV-crew van 15 tot 20 zelfs al thuisgelaten voor Singapore.

W Series worstelt al vanaf het eerste seizoen in 2019 met het vinden van investeerders. CEO Catherine Bond Muir gaf aan het einde van vorig jaar toe dat zelfs het afronden van het tweede seizoen een enorm gevecht geweest was. Aan het einde van 2021 stond W Series volgens de Britse Kamer van Koophandel maar liefst 7.5 miljoen pond in het rood. Klaarblijkelijk is een dood spoor naast de Formule 1-ladder niet aantrekkelijk voor investeerders.

Hogere kosten

Volgens Bond Muir maken de huidige financiële crisis en de dalende waarde van de pond het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Het uit elkaar vallen van een miljoenendeal met een niet nader genoemde Amerikaanse investeerder droeg daar ongetwijfeld aan bij.

Bovendien zijn de kosten van het kampioenschap opgelopen door de toevoeging van meerdere overzeese races. Vanwege de pandemie waren zeven van de acht races vorig seizoen nog in Europa. Dit jaar zijn dat er vier van de tien. De komende races in Singapore, Austin en Mexico staan al op losse schroeven.

Naar verluidt is zelfs de uitbetaling van het prijzengeld geen garantie meer. Wanneer Jamie Chadwick de race en de titel wint in Singapore zal de serie er waarschijnlijk voor kiezen om het seizoen op te schorten en onnodige extra kosten te besparen.

Goede hoop

Volgens Catherine Bond Muir is er echter nog geen man vrouw overboord. De voormalige advocate houdt goede hoop dat W Series wederom manieren zal vinden om aan nieuwe fondsen te komen. Als 'nieuwe sport' kun je immers verwachten dat de serie moeite zal hebben om voet aan de grond te krijgen en 'financiële gelijkheid' veilig te stellen:

"We kijken naar onze budgetten. We zijn er zeker van dat we geld binnen zullen kunnen blijven halen. Je moet begrijpen dat de W Series een compleet nieuwe sport is. Tennis heeft nu gelijkheid omdat Billie-Jean King voor die rechten vocht 50 jaar geleden. Voetbal begint langzamerhand gelijker te worden. Rugby? We zagen recent dat de vrouwen van Engeland economy vlogen naar de World Cup terwijl hun mannelijke tegenhangers business class vlogen. We zitten pas in ons derde seizoen. Maar we hebben al een enorme impact gehad en we zijn een positieve kracht."

Autosport
  • W Series, Formula 1