Jamie Chadwick: 'Amerika biedt betere kansen voor vrouwelijke coureurs'

De tweevoudig W Series kampioene is tot de conclusie gekomen dat de vrouwenklasse weinig impact heeft. Aan de andere kant van de grote plas is het voor vrouwen immers veel makkelijker om de single seater ladder te beklimmen.

Jamie Chadwick: 'Amerika biedt betere kansen voor vrouwelijke coureurs'

Vier jaar geleden werd met veel bombarie de W Series gepresenteerd, een kampioenschap voor en door vrouwen in de autosport.

Het doel van de serie was om vrouwelijk talent onder de aandacht te brengen en bruggen te bouwen naar de Formule 3, zodat er meer vrouwen richting de Formule 1 gestuurd zouden worden. Na tweeënhalf seizoenen is het echter niet verder gekomen dan een enkele F3-test.

Chadwick to America

Het enige dat het kampioenschap bewezen heeft is dat Jamie Chadwick met afstand de beste vrouwelijke single seater coureur van dit moment is. De 24-jarige Britse heeft alle afgeronde seizoenen van de serie op haar naam geschreven, en kan dit weekend zelfs haar derde titel binnenhalen.

Ondanks die overmacht en steun vanuit Williams heeft ze wederom geen stoeltje kunnen bemachtigen in de Formule 3. Verder dan een middelmatig seizoen in de Formula Regional, de evenknie van de W Series, kwam ze helaas niet.

In een poging toch op te klimmen op de single seater ladder richtte Jamie haar aandacht op de andere kant van de Atlantische Oceaan. Op het circuit van Sebring stapte ze uiteindelijk in een Indy Lights-machine van Andretti Autosport.

Kansen in Amerika

Het feit dat ze zo snel in de IndyCar-equivalent van de Formule 2 terechtkon, terwijl ze in Europa niet eens een voet aan de grond krijgt in de F3, heeft Chadwick aan het denken gezet.

Vrouwelijk talent krijgt in de States nu eenmaal veel sneller een kans dan op het oude continent. Zelfs absolute rejects zoals Tatiana Calderón konden immers een stoeltje krijgen in de IndyCar:

"Ik denk dat de commerciële steun daar zeker logischer is. Er zijn een hoop vrouwelijke coureurs er kansen en betaalde kansen gehad hebben, wat fantastisch is. Ironisch genoeg lijkt IndyCar één van de meest fysieke series die er zijn. Van een Indy Lights naar een IndyCar gaan lijkt heel zwaar met het sturen. Dus het is interessant, maar [in Amerika] is eigenlijk waar de meeste kansen zich voordoen voor sommige vrouwen."

Ondanks een rol bij Williams krijgt Chadwick geen voet aan de grond in Europa.

De F1-droom

De bereidheid van de Amerikanen om vrouwen een kans te geven leidde tot stints voor namen zoals Ana Beatriz, Katherine Legge, Simona de Silvestro, Pippa Mann en natuurlijk racewinnares Danica Patrick.

Jamie weet echter nog niet zeker of ze in de voetstappen van die dames wil volgen. Zoals elke single seater coureur houdt ze de droom om de Formule 1 te bereiken tegen beter weten in nog steeds in leven:

"Vanaf mijn kant zie ik dat zeker als iets positiefs. Ik zie dat er kansen zijn. Ik zie dat er grote merken zijn, grote teams die deze vrouwelijke coureurs aannemen en ze deze kansen geven, wat fantastisch is. Maar tegelijkertijd wil ik natuurlijk de Formule 1 nog steeds een mogelijkheid maken."

Autosport
  • BrunoPress