Lewis Hamilton wil achtste titel voor sociale gelijkheid

Ondanks de moeizame start van het seizoen gelooft Sir Lewis nog steeds dat hij een achtste titel aan zijn palmares toe zal kunnen voegen. Naast zijn titeljacht wil Hamilton zich ook en vooral focussen op zijn campagne voor sociale verandering. Hij is dus nog lang niet klaar met de Formule 1.

Lewis Hamilton wil achtste titel voor sociale gelijkheid

Bij elke groot sportman komt er een moment dat het tij begint te keren. Succes is immers nooit oneindig. Bij Lewis Hamilton-Larbalestier lijkt dat punt dit seizoen aangekomen te zijn. De zevenvoudig wereldkampioen modder wat aan met de tegenvallende Mercedes W13 en staat na zeven races slechts zesde in het kampioenschap.

Met slechts 50 punten is hij ver verwijderde van het kampioenschapstrio Verstappen (125), Leclerc (116) en Perez (110). Zelfs tegenover rookie teamgenoot George Russell moet de oude meester het maar al te vaak afleggen. Het Hamilton-Mercedes tijdperk lijkt daarmee aan een einde gekomen te zijn.

Kampioen voor gelijkheid

De tegenslagen hebben de motivatie van Hamilton echter niet gebroken. Tegenover de Italiaanse publicatie Corriere della Sera verklaarde hij nooit op te zullen geven. De droom van een recordbrekende achtste titel is voor Lewis nog steeds springlevend. Niet om in de geschiedenisboeken te komen, maar om zijn sociale gelijkheidscampagne kracht bij te zetten.

"Natuurlijk geloof ik [in de achtste titel]. Het is niet zomaar een kwestie van records, van titels. Ik wil winnen zodat ik al het werk achter de schermen om gelijkheid te verbeteren uit kan voeren. De Formule 1 is niet langer wat het ooit was: ze zetten garages op, we gingen racen en dan gingen we naar huis. Nu is het een bron van inspiratie, het helpt om meningen te vormen."

Diversiteit belangrijker dan winnen

De wil om te winnen komt volgens Lewis dus niet vanuit zijn eigen verlangens, maar de drang om de wereld te verbeteren. Net zoals bij de ontwikkeling van zijn nieuwe auto merkt hij echter nog maar weinig van de verbeteringen die hij voor ogen heeft. Alleen bij Mercedes worden de echte stappen gemaakt:

"[Het zijn] babystapjes, kleine stapjes, het is geen prioriteit voor veel teams. F1 is nu meer bewust, maar we moeten het nog veel pushen. Het onderwerp is nu meer verborgen. Het vraagt tijd en ik zal erop blijven hameren. Het is erg moeilijk, zeker als je de enige bent die een standpunt inneemt. De Hamilton Commission werd geboren om bewustzijn te creëren, om grenzen te doorbreken. Het is moeilijk, maar ik blijf zelfverzekerd."

"Als ik kijk naar mijn team, Mercedes, ze hebben de juiste richting gekozen. In de marketing, bijvoorbeeld, is er nog nooit zoveel diversiteit geweest. Nu zou ik dezelfde stappen willen zien in andere sectoren, tussen monteurs en ingenieurs. Vergroot de aanwezigheid van vrouwen in motorsport. De Commission stuurt indicaties naar de F1, ik zorg ervoor dat ze ontvangen worden. En ik maak me ook zorgen om het geld van de Mission 44 stichting dat naar de jonge mensen moet gaan die het nodig hebben. Er is geen beter gevoel dan mensen helpen die in nood zijn."

Alle vertrouwen

De mooie woorden van Hamilton zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar de titelwinst waar hij naar op zoek is lijkt momenteel nog erg ver weg. Lewis twijfelt er echter niet aan dat zijn team de wilskracht en de middelen heeft om terug naar de top te komen:

"Ik ben al tien jaar bij deze jongens. Ik weet hoe ze werken en wat voor cultuur het is: geen processen, we winnen en verliezen samen. Ze zijn erg gemotiveerd, ze geven hun ziel om ons terug naar de top te brengen."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team