De nieuwe Mercedes F1-wagen is weer zilver

Na twee jaar Schwarzpfeilen kan de oude naam weer van stal: de F1 W13 heeft weer een zilvergrijs tintje meegekregen.

De nieuwe Mercedes F1-wagen is weer zilver

Zojuist heeft Mercedes na een lange seminar over inclusiviteit en diversiteit het doek getrokken van de nieuwe uitdager: de F1 W13 E Performance. Met de nieuwe machine wil het team de ononderbroken reeks van acht constructeurstitels voort gaan zetten.

Daarnaast zint oogappel Sir Lewis Hamilton uiteraard op wraak na zijn verlies tegenover Max Verstappen en Red Bull in 2021. Zoals Hamilton al voorspelde is de nieuwe machine niet langer zwart, uit respect voor de BLM-beweging, maar gewoon weer zilver.

De auto

In tegenstelling tot Red Bull heeft Mercedes het gelukkig aangedurfd om met iets anders dan een omgekatte FIA showcar aan te komen. Vooraan geeft de W13 echter niet veel weg: aan de extreem lange neus zit een voorvleugel die veel lijkt op die van de showcar. De endplates zijn echter wel veel kleiner en hoekiger.

Interessanter wordt het als we kijken naar de sidepods. Mercedes lijkt net als bijvoorbeeld Williams gegaan te zijn voor brede, korte sidepods die meteen overvloeien in een smalle wespentaille. De kronkelende vloer net na de apart gevormde bargeboards is ook een opvallend detail.

Basisconcept

Mercedes houdt de achterkant van de F1 W13 goed verborgen om geen geheimen weg te geven over hun diffuser-ontwerp. De auto zal er bovendien ongetwijfeld heel anders uit gaan zien bij de eerste tests en de Grand Prix van Bahrein, maar het basisconcept wordt door de sidepods goed weergegeven.

Het is opnieuw een uniek ontwerp, waardoor het interessant wordt om te zien welk team het daadwerkelijk bij het rechte eind heeft.

Nieuw bloed

Mercedes gaat 2022 in met nieuw bloed in de vorm van George Russell. De lange Brit vervangt Valtteri Bottas, die vijf jaar lang titels binnenhaalde voor het team uit Brackley. De Fin koos er echter zelf voor om een meer ontspannen leventje te gaan leiden bij Alfa Romeo.

Gezien de enorme verschillen tussen de C41 en de W13 zou het zomaar kunnen dat de Wingman zijn vervanger voorbij zal streven. Voor Lewis Hamilton is het echter te hopen dat hij met de auto op jacht kan naar zijn achtste titel.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team