Sky Sports doneert £1 miljoen aan diversiteits-stichting Lewis Hamilton

De Britse tv-zender schaart zich achter hun oogappel als onderdeel van een campagne om 'systemisch racisme' te bevechten. De donatie aan Hamilton's Misson 44 stichting zal dienen om zwarte studenten op school te houden.

Sky Sports doneert £1 miljoen aan diversiteits-stichting Lewis Hamilton

Sinds de opkomst van de BLM-beweging is Sir Lewis Hamilton sociaal en politiek actiever dan ooit. De zevenvoudig wereldkampioen zet zich op meerdere vlakken in om de diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid in zijn sport én de maatschappij te vergroten.

Via de Hamilton Commission liet hij bijvoorbeeld onderzoeken hoe er meer zwarte mensen in hogere posities binnen de autosport geleid zouden kunnen worden. In het verlengde hiervan ligt Mission 44, een stichting die zich richt op dezelfde speerpunten, maar dan binnen het kader van het algemene onderwijs.

Schoolverlaters

Wat de stichting nu concreet doet valt uit op de vreemd opgezette website vol politieke modewoordjes niet te ontdekken, maar Mission 44 heeft er sinds vandaag in ieder geval weer een dikke donateur bij. Britse TV-zender Sky Sports heeft namelijk maar liefst één miljoen pond toegezegd aan de stichting.

Uit het persbericht van Sky wordt het al iets duidelijker waar het nu om draait: Mission 44 wil het voor scholen moeilijker gaan maken om Zwarte (mét hoofdletter) studenten uit te sluiten. Volgens de stichting worden leerlingen met een Zwart-Caribische achtergrond 2.5 keer zo vaak uitgesloten van onderwijs. Wáárom er zo'n groot verschil is met leerlingen met een andere achtergrond valt uit de tekst echter weer niet af te leiden.

Sir Lewis spreekt

Dat is dan ook niet zo gek, want de stichting weet het zelf blijkbaar ook niet. In zijn eerste publieke statement sinds de Grand Prix van Abu Dhabi legt Sir Lewis namelijk uit dat hij de problemen wil leren begrijpen. Als Zwarte man weet hij bovendien als geen ander hoe het is om benadeeld te worden:

"Het begrijpen van en het hoofd bieden aan de problemen die ertoe leiden dat jonge mensen uitgesloten worden van onderwijs is heel belangrijk voor me. [Ik] heb in mijn tijd op school te maken gehad met oneerlijke uitsluiting, dus ik begrijp hoe verontrustend en stressvol dat kan zijn."

"Toen we vorig jaar Mission 44 lanceerden was het implementeren van initiatieven zoals deze een persoonlijke prioriteit en ik ben er dankbaar voor dat ik de steun van Sky heb om Mission 44 tot actie te brengen. Via dit partnerschap hoop ik dat we betekenisvolle verandering kunnen leveren met de juiste strategieën om jonge Zwarte studenten te ondersteunen in plaats van ze af te serveren."

30 miljoen pond

Via beursprogramma's en werkgroepen die beter naar de specifieke zorgen van de leerlingen zullen luisteren wil Misson 44 de uitsluiting gaan voorkomen. De samenwerking met Sky loopt twee jaar en is onderdeel van een anti-racisme campagne van de zender, waar in totaal £30 miljoen beschikbaar voor is. Via de stichting Kick It Out doet de zender hetzelfde in het Engelse voetbal. Sky CEO Dana Strong vatte het project samen:

"We hebben veel passie voor het aanpakken van raciale onrechtvaardigheid en verwelkomen de kans om een partnerschap aan the gaan met Sir Lewis Hamilton en Mission 44 to om voor jonge mensen te vechten. We hopen dat onze samenwerking het werk van Mission 44 om de ervaringen van Zwarte studenten te verbeteren en ze te steunen zodat ze slagen op school en verder."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team