'Sir Lewis Hamilton' bestaat straks niet meer

De naam van de zevenvoudig wereldkampioen zoals we die nu kennen gaat binnenkort verdwijnen. Hamilton staat namelijk op het punt zijn naam te wijzigen.

Sir Lewis Hamilton bestaat straks niet meer

Voor elke grote celebrity komt er een tijd dat hun reputatie ze ingehaald heeft. De naam zegt meer dan de persoon. Het is een eigen merk geworden.

Om zich na al dat succes alsnog los van het merk te kunnen bewijzen wordt die naam nog wel eens bij het oud vuil gegooid. Kijk bijvoorbeeld maar naar Sean "P-Diddy Puff Daddy Diddy" Combs, Snoop Dogg / Lion en Prince/The Symbol/The Artist Formerly Known As. Voor Sir Lewis Hamilton lijkt die tijd nu ook aangebroken te zijn.

Sir Hamilton Larbalestier

Tijdens de 2022 Dubai Expo kondigde de Mercedes-man aan dat hij zijn naam zal veranderen. De reden was echter niet verveelde ijdelheid, zoals bij Diddy, tonnen wiet, zoals bij Snoop, of ruzie met zijn platenmaatschappij, zoals bij Prince.

Sir Lewis wil namelijk de meisjesnaam van zijn moeder Carmen Larbalestier (nu Lockhart) aan gaan nemen. Zo staat haar naam voorgoed naast binnen de F1 de inmiddels legendarische Hamilton-naam, ondanks het feit dat ze al tijden gescheiden is van vader Anthony. Lewis maakte er tegelijkertijd een punt van dat vrouwen de naam van hun man eigenlijk niet aan moeten nemen:

"Ik ben erg trots op mijn familienaam, Hamilton. Niemand van jullie weet waarschijnlijk dat mijn moeder's naam Larbalestier is en ik sta op het punt om dat in mijn naam te zetten. and I am just about to put that in my name. Ik snap het idee dat wanneer mensen trouwen de vrouw haar naam verliest niet helemaal. Ik wil erg graag dat [de naam van] mijn moeder mee gaat met de Hamilton-naam."

Lewis Hamilton en moeder Carmen Lockhart nadat hij geridderd was.

Prominent aanwezig

De naamsverandering is niet zomaar symbolisch. Hamilton wil de nieuwe naam namelijk ook op laten nemen in de deelnemerslijst van de Formule 1. Zo is de meisjesnaam van zijn moeder in ieder geval nog tot 2023 prominent aanwezig tijdens de uitzendingen. Lewis hoopt als Hamilton Larbalestier zijn achtste titel binnen te halen:

"Hopelijk [is de naamswijziging] snel klaar, ik weet niet of het dit weekend zal zijn...maar we werken eraan. Het zou veel betekenen voor mijn familie [om een achtste titel te winnen]."

Goed gedaan Lewis

Hoe vaak commentatoren de moeite gaan nemen om 'Sir Lewis Hamilton-Labarlestier' over hun lippen te persen valt echter nog maar te bezien. Bij de Britse Sky Sports zullen ze het in ieder geval maar al te graag doen, zo stelt commentator David Croft:

"Lewis is zo gehecht aan zijn vader vanwege hun achtergrond en de kart weekenden, en de band die komt door de racerij. Maar hij heeft ook een enorme band met zijn moeder, hij houdt erg veel van haar. Ik vind dat het briljant is dat hij haar naam aanneemt en goed gedaan, Lewis.

Hij doet het om alle juiste redenen. Natuurlijk zijn zijn moeder en vader al vele, vele jaren gescheiden maar ze komen allebei naar dezelfde races, we zien ze samen en ik vind het fantastisch wat [Lewis] doet."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team