'W Series heeft tot einde van de week om budget te vinden voor laatste races'

Het is tien voor twaalf voor de enige volledig vrouwelijke formuleserie. Na het wegvallen van een grote investeerder moet de W Series alle zeilen bijzetten om het seizoen af te kunnen maken. Volgens CEO Catherine Bond Muir heeft de serie nog tot het einde van de week om geld te vinden.

'W Series heeft tot einde van de week om budget te vinden voor laatste races'

Na 2.5 seizoenen balanceert de W Series al op het randje van de afgrond. De serie werd in 2018 in het leven geroepen om vrouwelijke autosporttalenten onder de aandacht te brengen, maar zonder directe link met de Formule 1 en brede uitzendrechten is het kampioenschap nooit uit de schaduwen gekomen.

Door de beperkte zichtbaarheid bleven bovendien grote investeerders en sponsors weg, waardoor de serie in december 2021 al 7.5 miljoen pond in het rood stond. Afgelopen weekend waren de racedames aanwezig in het voorprogramma van de Grand Prix van Singapore. Tegen die tijd was er echter zo weinig budget over dat de coureurs met hun stoeltje in de hand richting het circuit moesten lopen.

Chadwick zinkt het schip

De W Series is tot nut toe elk jaar gedomineerd door Jamie Chadwick. De 24-jarige Britse won ook in 2022 vijf van de zes races vóór Singapore en lijkt op weg naar een derde titel op rij. Helaas voor het management lukte het haar echter niet om ook Singapore op haar naam te schrijven.

Door de overwinning van Beitske Visser blijft de strijd in het kampioenschap in leven, waardoor een eerder plan om het kampioenschap af te kappen na de titelwinst van Chadwick niet door kan gaan. Ironisch genoeg zal Jamie door niet te winnen waarschijnlijk de serie voorgoed verpletteren.

Grote investeerder

Tegenover RaceFans probeerde W Series CEO Catherine Bond Muir een beeld te schetsen van de huidige situatie. De financiële problemen van de serie zijn volgens de voormalig advocate verergerd door het wegvallen van een grote investeerder en het devalueren van de Britse pond:

"We zijn tegen wat financiële problemen aangelopen de laatste paar weken omdat we dachten dat een investeerder een contract zou honoreren dat ze geschreven hadden. Helaas is dat niet het geval, waardoor we achtergebleven zijn met een geldtekort.

"Er zijn een hoop factoren die een nadelig effect op ons hebben in het wereldwijde financiële klimaat. Naar Austin komen is steeds moeilijker geworden omdat we vorig jaar natuurlijk een budget gemaakt hebben in dollars, en vanwege de devaluatie van de pond hebben we toegenomen problemen gekregen."

Één week

Bond Muir is achtergebleven in Singapore en werkt dag en nacht om budget te vinden voor de races in Austin en Mexico City. Catherine heeft nog een kleine week om het voor elkaar te boksen. Ondanks alles blijft ze echter positief:

"We hebben bepaalde deadlines voor het bevestigen van een verscheidenheid aan kosten. Dus ik werk dag en nacht in Singapore om het mogelijk te maken. En laten we kijken waar de volgende paar dagen ons leiden. [We hebben nog] tot het einde van volgende week."

"Waar ik op dit moment zit, met de inkomende interesse - en letterlijk, terwijl ik naar de microfoon liep, greep iemand anders me en duwde het kaartje van een geïnteresseerde in mijn handen - we runnen op het moment een proces. Ik blijf heel optimistisch dat we er zullen zijn volgend jaar en we vrouwen zullen blijven ondersteunen in de motorsport. We hopen dat een W Series coureur op een bepaald moment in de Formule 1 terecht zal komen."

Autosport
  • W Series, BrunoPress