Als ZZP'er veel onderweg voor werk: Deze kosten zijn aftrekbaar

Producten afleveren, een presentatie geven of een klusje bij een klant thuis opknappen: veel zzp'ers zijn regelmatig op de weg te vinden. Als je veel zakelijke kilometers maakt, brengt dit al snel flink wat extra kosten met zich mee. Gelukkig zijn verschillende autokosten aftrekbaar. Hier lees je welke kosten dat zijn en hoe je ervan kunt profiteren. 

Een afbeelding voor een ZZP'er

Koop je de auto privé of zakelijk? 

Voor veel gemaakte kosten is het afhankelijk van hoe je de auto hebt aangekocht of je ze mag aftrekken. Wanneer je de auto op naam van de zaak hebt gezet, betekent het dat deze op de balans komt te staan en mag je dus kosten als brandstof en reparaties aftrekken van de belasting. Rijd je meer dan 500 kilometer privé met een auto die op naam van de zaak staat? Houd er dan wel rekening mee dat je bijtelling moet betalen.

Als je de auto privé hebt gekocht, dan gelden er andere regels. Met een auto op jouw naam mag je een klein bedrag (zo’n € 0,20 cent) per kilometer in rekening brengen voor alle zakelijk gereden ritten. Dit geldt overigens niet alleen voor auto's, maar voor elk voertuig wat je hebt gekocht of huurt.

Aankoop en leasekosten

Als ondernemer mag je de btw die je betaalt over al je uitgaven terugvragen bij de belasting, dus ook de btw die je betaalt bij de aankoop van een auto. Zet je de auto op de zaak? Dan kun je daarnaast ook nog eens het aankoopbedrag of de leasekosten aftrekken van de winst van je onderneming, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt.

Zakelijke autoverzekering 

Heb je een auto van de zaak? Dan moet deze - net als alle andere motorvoertuigen op de weg - verplicht WA verzekerd zijn. Een auto op de zaak moet een zakelijke autoverzekering hebben.

Een zakelijke autoverzekering kost meestal meer dan het verzekeren van een particuliere auto. Dit komt onder andere doordat bedrijfsauto's vaker op de weg zijn, wat het risico op schade verhoogt. Gelukkig is de premie van een zakelijke autoverzekering fiscaal aftrekbaar.

Heb je een privé-auto als zzp’er, dan kun je deze ook zakelijk verzekeren. Een particuliere verzekering dekt namelijk schade bij privégebruik en geen schade bij zakelijke ritten. Gebruik je de auto voor privé- en zakelijke ritten, dan is een zakelijke verzekering verstandig.

Op zakenreis 

Ga je als zzp'er op zakenreis, dan kunnen de kosten snel oplopen, maar gelukkig zijn veel van deze uitgaven aftrekbaar. Stel je voor: je hebt een belangrijke afspraak met een klant in een andere stad. Je tankt je auto vol, betaalt voor parkeerkosten in het centrum en moet misschien zelfs tolwegen gebruiken om op je bestemming te komen. Al deze kosten – brandstof, parkeerkosten en tolgelden – zijn aftrekbaar als zakelijke uitgaven. Let op: dit kan alleen als de auto op naam van de zaak staat.

Motorrijtuigenbelasting 

Als autobezitter ben je verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen, hoeveel dit is hangt af van het gewicht en de uitstoot van je auto. Ook deze kosten kun je, als de auto op naam van de zaak staat, aftrekken als zakelijke uitgaven.

Onderhoud en reparaties 

Regulier onderhoud en eventuele reparaties aan je zakelijke auto zijn ook aftrekbaar, als de auto op naam van de zaak staat. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld banden, olie, remmen en andere noodzakelijke reparaties. Bewaar alle administratie van deze uitgaven goed, zodat je deze kunt gebruiken bij je belastingaangifte.

Zorg voor een goede administratie 

Als zzp’er zijn er dus allerlei autokosten die je kunt aftrekken van de belasting, zolang je de auto zakelijk hebt aangeschaft. Van brandstof en onderhoud tot autoverzekering en parkeerkosten: al deze kosten kunnen je belastbare winst verlagen en zo je belastingdruk verlichten. Hiervoor is het wel belangrijk dat je alle bonnetjes goed bewaart en zo aan kunt tonen dat het ging om zakelijke uitgaven.