Definitief: F1 zegt 'au revoir' tegen Paul Ricard

Het is dan toch echt over en sluiten voor het psychedelische Zuid-Franse circuit. Vanaf volgend jaar zullen TV-kijkers hun gratis visuele high moeten gaan missen.

Definitief: F1 zegt 'au revoir' tegen Paul Ricard

Het hing al even in de lucht, maar na lang wachten is er dan eindelijk een bevestiging: de Grand Prix van Frankrijk verdwijnt definitief van de F1-kalender. Net zoals waarschijnlijk zal gelden voor Spa Francorchamps is er in de agressieve uitbreidingsplannen van Liberty Media simpelweg geen plaats voor Paul Ricard. Tegenover het Franse persbureau bevestigde de organisatie van de race dat de kalender van 2023 het zonder de Franse slag zal doen.

Geen gemis

In tegenstelling tot Spa zullen er maar weinigen zijn die het evenement zullen missen. De ongeïnspireerde layout van 'Le Castellet' zorgde negen van de tien keer voor slaapverwekkende races, terwijl het psychedelische patroon langs de baan voor de nodige hoofdpijn zorgde.

Ondanks het spektakel dat in 2021 verzorgd werd door Lewis Hamilton en Max Verstappen heeft Paul Ricard ook in de ogen van de fans eigenlijk geen recht om een plek op de F1-kalender te bezetten. Fans van LSD en andere geestverruimende middelen zullen ongetwijfeld wel een traantje laten.

De vervanger

De plek van Paul Ricard zal naar alle waarschijnlijkheid opgevuld worden door het Zuid-Afrikaanse Kyalami. Het circuit van de lokale Porsche importeur was twee keer eerder gastheer van een Grand Prix: tussen 1967 en 1985 en 1992-1993 werd daar de Grand Prix van Zuid Afrika verreden.

Kyalami zal de nodige aanpassingen moeten ondergaan om de benodigde FIA Grade 1 status te behalen, maar nu Porsche wederom bij de F1 betrokken raakt is dat naar alle waarschijnlijkheid een formaliteit.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool