Dit weekend vindt naar alle waarschijnlijkheid de laatste Grand Prix van België plaats op het circuit van Spa Francorchamps. Vanwege de eindeloze expansiedrift van F1's commerciële eigenaar Liberty Media staat de toekomst het iconische circuit immers op de tocht.
De groeimarkten van Amerika, Azië en het Midden-Oosten kunnen nu eenmaal eenvoudiger hun business case presenteren aan de organisatie. Europese circuits zoals Paul Ricard en Spa blijven op financieel gebied echter flink achter. Onder het nieuwe managent zijn historie en status immers geen argumenten meer. Op de voorlopige kalender voor 2023 werd de Belgische baan dan ook niet genoemd.
Gebalanceerde kalender
Volgen F1's CEO Stefano Domenicali is er echter nog helemaal geen man overboord. De gesprekken met de promotor van Spa lopen immers nog steeds. Stefano verwacht het hele GP-weekend officials over de vloer te hebben om de situatie te bespreken. Hij gaf echter toe dat er ook verregaande gesprekken onderweg zijn met promotors van ándere circuits. De F1 heeft immers de ambitie om een 'gebalanceerde' kalender te creëren, met een ruwweg evenredig aantal races in alle grote werelddelen, zo verklaarde hiij tegenover RaceFans:
"[De] gesprekken lopen nog steeds. We zijn dit weekend in Spa dus je zult [de promotors] veel zien in mijn kantoor. Het is waar dat we werken en praten met andere promotors om te zien of zij klaar zijn voor een volledige vastlegging dit jaar of volgend jaar. Maar ik zou zeggen dat de balans, dat is altijd een punt dat we besproken hebben, is om een mix van races te hebben waarbij we tenminste 1/3 in Europa hebben, 1/3 in het verre oosten, en de andere in Amerika en het Midden-Oosten. Dus we willen dat het gebalanceerd is."
Geld vs respect
Domenicali benadrukte nog maar een keer dat de Formule 1 een bedrijf is, en geen sport. De miljoenen moeten immers binnen blijven rollen om het circus in stand te houden. Dat betekent dat iconische, maar minder vermogende circuits in de problemen beginnen te komen. Stefano verklaarde dat de F1 alle respect heeft voor circuits zoals Spa en Monza, maar dat de organisatie van dergelijke races niet kan verwachten dat ze hoe dan ook op de kalender zullen blijven:
"Natuurlijk praten we over een bedrijf waar investeringen, financiële bijdrages, heel belangrijk zijn, Maar we hebben altijd gezegd dat de traditionele races, de races waarvan we weten dat ze niet het geld kunnen uitgeven die de anderen doen, onze volledige respect hebben."
"Dus je zult zien dat dit niet alleen dit jaar gerespecteerd wordt, maar ook in de toekomst. Maar dit is iets dat aan hun kant gezien kan worden als vanzelfsprekend, dat als je niets doet, je altijd [op de kalender] zal zijn. Dat is niet juist, niet correct op dit moment."
Kort geheugen
Naast het financiële plaatje rakelde Domenicali nog een interessant, door recente fans vaak vergeten feitje op: Spa is namelijk al vaker van de kalender verbannen. Zo werd de race in 1957, 1959, 1969 en 1971 helemaal niet gehouden, en namen Zolder en Nivelles het stokje over van 1972 tot 1983 omdat het destijds 14 kilometer lange circuit als te gevaarlijk beschouwd werd. In 2003 zette een ruzie om tabaksreclames een punt achter het evenement, terwijl reparaties aan het circuit de race van 2006 onmogelijk maakten.
Stefano verwijt de fans dan ook van het hebben van een kort geheugen. Zelfs als de race daadwerkelijk verdwijnt kan Spa zomaar weer terugkomen als de situatie veranderd. De Italiaan zegt toe altijd te zullen praten met de legendarische circuits:
"Er is een hoop respect voor deze plekken. Maar als je aan België terugdenkt, waren er periodes waarbij [Spa] niet op de kalender stond en ze terugkwamen. Dus het geheugen is soms kort [bij de fans]. Het is een geweldige plek, zonder twijfel, daarom houden we de gesprekken. Dus je kunt er zeker van zijn dat deze plekken altijd onderdeel van toekomstige gesprekken zijn want dat is het juiste om te doen."
- Red Bull Content Pool