Rusland krijgt helemaal geen Grand Prix meer

Na het afzeggen van de laatste race in Sochi heeft de Formule 1 ook de banden met de promotor van Igora Drive verbroken. De Russische Grand Prix is daarmee voltooid verleden tijd.

Rusland krijgt helemaal geen Grand Prix meer

De invasie van Oekraïne blijft de gemoederen bezig houden. Vanuit het westen wordt met politieke, economische en sportieve sancties een poging gedaan om Vladimir Putin op andere ideeën te brengen.

De autosport is daarop geen uitzondering: zo is de toekomst Haas hoofdsponsor Uralkali ongewis, moet Nikita Mazepin onder een neutral FIA-vlag de Britse Grand Prix missen en is de laatste Grand Prix in Sochi afgelast.

Contract opgezegd

Volgens Sky Sports F1 gaan de sancties tegen Rusland echter nog verder. De vervanger van Sochi, het bij Sint Petersburg gelegen Igora Drive, zal namelijk nooit de kans gaan krijgen om een Grand Prix te organiseren.

Het contract met de promotor van de race is door de Formule 1 onherroepelijk opgezegd vanwege de situatie in Oekraïne. De bijl zou gevallen zijn tijdens het spoedberaad tussen de FIA, F1 en de teams eerder deze week.

Goede finale

Igora Drive zou het stokje in 2023 overnemen van Sochi Autodrom en had een contract tot tenminste 2025. Door het verbreken van de relatie kan het circuit zich echter niet bewijzen. De Russische Grand Prix zal dus altijd de bijsmaak hebben van het ongeïnspireerde, vaak doodsaaie circuit op het voormalig Olympisch park.

Elk nadeel heb echter z'n voordeel: door het afschaffen van de race is de onverwacht spannende editie van vorig jaar meteen de laatste ooit. De over het algemeen dramatische loopbaan van Sochi kende uiteindelijk dus toch een goede finale.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool