Blyat! Nikita Mazepin niet welkom bij Britse Grand Prix

De FIA heeft hem gespaard. maar de Britse motorsportbond heeft geen medelijden met de jonge Rus. Nikita Mazepin zal tijdens de Grand Prix op Silverstone op de reservebank moeten blijven.

Blyat! Nikita Mazepin niet welkom bij Britse Grand Prix

Dinsdag reageerde de FIA op aanhoudende de roep om sancties op Russische coureurs en teams binnen de motorsport, als gevolg van de invasie van Oekraïne.

Gelukkig voor mannen zoals Daniil Kvyat, Robert Shwartzman en Nikita Mazepin koos de organisatie ervoor het voorbeeld van de IOC niet te volgen. Russische coureurs zijn nog steeds welkom, zo lang zij onder een neutrale FIA-vlag rijden. Daarmee leek het gevaar voor Mazepin en co voorlopig geweken.

Boze Britten

Naast de gevoelige situatie rond de sponsoring door papa Dmitry Mazepin, die door Haas vrijwel meteen verwijderd werd, heeft Nikita echter nog een probleem gekregen.

De Britse motorsportbond Motorsport UK heeft namelijk besloten van het oordeel van de FIA af te wijken. Russische en Wit-Russische teams, officials, coureurs en symbolen zullen vanaf vandaag niet toegestaan zijn bij Britse motorsport evenementen.

Silverstone

Uiteraard valt de Grand Prix van Groot Britannië op het circuit van Silverstone ook onder de jurisdictie van Motorsport UK.

Tenzij de Formule 1 achter de schermen een speciale deal kan sluiten ziet het er dus slecht uit voor Mazepin junior. Zelfs als Haas besluit hem te houden na het wegvallen van zijn sponsoring zal hij dus alsnog een race uit moeten zitten.

Vervangers

Het wegvallen van het sponsorgeld en de moeilijkheden rondom Silverstone zetten de deur open voor de vervangers van Mazepin.

Volgens teambaas Guenther Steiner staat reserve Pietro Fittipaldi - kleinzoon van tweevoudig wereldkampioen Emerson - boven aan de lijst in het geval dat Nikita op een zijspoor wordt gezet.

Volgens Italiaanse media maakt Antonio Giovinazzi ook kans op een rentree. De Italiaan komt tegenwoordig uit voor het Dragon / Penske Autosport team in de Formule E.

Antonio staat echter ook op de loonlijst van Ferrari als reserverijder en heeft een clausule in zijn FE-contract waardoor hij onmiddelijk terug kan keren naar de F1 wanneer er een stoeltje beschikbaar komt.

De tijd zal het leren of en door wie Nikita Mazepin vervangen zal worden.

Formule 1
  • Haas F1 Team