Haas deelt eerste foto van Uralkali-loze auto

Het met Russisch geld gefinancierde team heeft noodgedwongen alle referenties aan titelsponsor Uralkali verwijderd. Het bedrijf van prominente zakenman Dmitry Mazepin ligt op dit moment op z'n zachts gezegd politiek gevoelig.

Haas deelt eerste foto van Uralkali-loze auto

Het zal je niet ontgaan zijn: gisteren zette Rusland plotseling een grootschalige invasie in van buurland Oekraïne. In een poging om de agressie van Putin een halt toe te roepen zonder schoten te lossen heeft het westen gereageerd met verschillende sancties. De impact van de sancties valt in het niet bij het leed veroorzaakt door de oorlog, maar het effect op de zakelijke en sportieve sector van Rusland is aanzienlijk.

Die gevolgen reiken zelfs tot in de Formule 1. De Grand Prix van Rusland staat al even op de tocht, maar voor het team van Haas zijn er meer zorgen. Het team wordt sinds vorig jaar namelijk hevig gesteund door kunstmestfabrikant Uralkali. Het bedrijf is eigendom van Dmitry Mazepin, papa van Nikita en een prominente zakenman met sterke connecties in het Kremlin.

Logo's krabben

Vanwege de situatie in Oekraïne en de sancties die daarop volgen heeft het URALKALI Haas F1 Team tijdens de laatste testdag in Barcelona plotseling voor een nieuwe livery moeten kiezen. De VF-22 is namelijk gehuld in de kleuren van de Russische vlag.

Naast het verwijderen van de kleuren zijn de Uralkali logo's stuk voor stuk weggekrabd. Ook de helm van Nikita Mazepin en alle motorhomes, trucks en pitmuren zijn van de merknaam ontdaan.

Ural-kale Haas

Het moeten verbergen van de hoofdsponsor kan een flinke klap zijn voor het kleine Haas. Zonder de Uralkali-logo's oogt de VF-22 opvallend kaal. Alleen de Duitse webhoster 1&1 (ingebracht door Mick Schumacher) lijkt nog achter het team te staan. Het valt nu pas echt op dat het team verder helemaal geen ondersteuning heeft.

Vanwege de aanwezigheid van zoonlief Nikita zal Mazepin senior zijn steun waarschijnlijk niet intrekken, maar de crew van Haas heeft vast al een serie ongemakkelijke flashbacks. Het fiasco met Rich Energy in 2019 zit ongetwijfeld nog vers in het geheugen. Een stabiele sponsor vinden is kennelijk nog altijd niet eenvoudig voor het Amerikaanse team.

Van omvallen is voorlopig gelukkig nog geen sprake. Het is te hopen dat hetzelfde geldt voor Oekraïne.

Formule 1
  • Haas F1 Team