Dit is de Haas VF-22

Het Amerikaanse team geeft de aftrap voor het nieuwe seizoen met een bijzonder vroege presentatie. De VF-22 moet Haas uit het enorm diepe dal van 2021 gaan slepen.

Dit is de Haas VF-22

Haas trapt het nieuwe F1-seizoen af met de allereerste beelden van een nieuwe ground effect F1-wagen. Het Amerikaanse team met prominente Russische sponsoring heeft op het eerste gezicht gekozen voor een relatief conservatieve aanpak. Op het oog lijkt de VF-22 weinig af te wijken van de eerder getoonde F1 demomodellen. In detail is de auto echter wezenlijk anders.

Zoek de verschillen

De grootste verschillen zien we bij de sidepods. In plaats van de brede, vierkante exemplaren met grote inlaatopeningen op het F1-model zien we een drastisch getailleerd silhouet bij de VF-22. Haas heeft er duidelijk alles aan gedaan om de body zo smal mogelijk te maken en de drag te minimaliseren. De veel kleinere, afgeronde inlaatopeningen helpen daarbij. De extreme wespentaille wordt het meest duidelijk bij het shot van bovenaf.

Ook opvallend zijn de wheel covers: de gestileerde deksels op het F1 model zijn door Haas vervangen door zwarte doppen die nog het meest doe denken aan stalen vrachtwagenwielen. De prachtige BBS wielen blijven zo helaas uit het zicht.

Ruwe impressie

Afgezien van de sidepods is de Haas grotendeels gelijk aan de modellen. De nieuwe regels zijn immers bijzonder beperkend, wat te zien is aan het complete gebrek aan kleine winglets, flicks, flaps, strakes en andere sticky-uppy bits.

Bovendien delen de teams nooit het definitieve aerodynamische pakket vóor de eerste Grand Prix. Na verwachting zal er dus nog genoeg veranderen aan de VF-22. De livery is echter een logische evolutie van het kleurenschema op de VF-21. Hoofdsponsor Uralkali (van papa Mazepin) blijft dominant.

Flinke stappen

Na twee jaar zonder enige vorm van ontwikkeling hoopt Haas dit seizoen flinke stappen te kunnen maken richting het middenveld. Onder de nieuwe regels zijn de kaarten in theorie immers opnieuw geschud. Een Brawn-achtige zegetocht lijkt echter niet waarschijnlijk. Het team kent verder geen veranderingen: Mick Schumacher en Nikita Mazepin zullen opnieuw met een Ferrari-motor in de rug de eer van het team gaan verdedigen.

Formule 1
  • URALKALI Haas F1 Team