Volgend jaar begint de Formule 1 aan een compleet nieuw tijdperk. In een poging om de inhaalmogelijkheden en de relevantie met betrekking tot de autoindustrie te verbeteren schakelt de sport over op ground effect auto's op 18-inch wielen.
Onderdeel van de grootste poging om dirty air te verminderen sinds 2009 zijn de wheel covers, in feite niets meer dan veredelde wieldoppen. De deksels dienen om de turbulente luchtstroom vanaf de spaken van de malende wielen te elimineren. De deksels werden al eerder toegepast tussen 2007 en 2010, maar worden nu gepresenteerd als een nieuwe uitvinding.
LED-deksels
Het opnieuw inzetten van de afdekkingen heeft de F1 echter de kans gegeven om toch nog iets innovatiefs te doen. Tijdens de tweede dag van de wintertest reed de McLaren testwagen van Lando Norris - gebaseerd op de MCL34 van 2019 - rond met een speciale variant van de wheel covers. Deze exemplaren waren namelijk voorzien van een batterij LED-lichtstrips.
Marketing en informatie
Het idee van de verlichting is om de lege ruimte van de carbon putdeksels te gebruiken om berichten en belangrijke informatie op een nieuwe manier te kunnen laten zien. Zo zou de F1 de positie van de auto of het aantal ronden dat er op de banden gereden is kunnen afbeelden. Volgens Pirelli F1 chef Mario Isola zullen de displays echter vooral gebruikt gaan worden voor marketingdoeleinden, zo verklaarde hij tegenover Autosport:
"Er was een idee om een paar LEDs in de wheel covers te plaatsen, om deze wheel covers ook voor marketingdoeleinden te gebruiken. Dat betekent dat je allerlei soorten berichten kunt afbeelden. Wanneer je dit apparaat bevestigd en het werkt, dan kun je doen wat je wil. Je kunt de positie afbeelden, de logo's, je kunt de rondetijd laten zien in de kwalificatie of zoiets. Er zijn veel mogelijkheden. Je hebt de technologie, dus het is makkelijk om in te programmeren wat je wilt afbeelden."
Tweede versie
Isola is tevreden met het verloop van de tests met de nieuwe wieldeksels. De geteste versie is alweer de tweede in de ontwikkeling van de wheel covers: de originele variant veroorzaakte problemen met het plaatsen van de balanceergewichtjes op de velg. Bovendien maakte de wieldop pitstops gewoonweg onmogelijk:
"De eerste versie van de velgendeksel zat erg dicht bij de velg, en we hadden twee problemen. Één was voor de monteurs bij de pitstops, want ze moeten hun vingers erin steken en de wielen eraf halen. Met de wheel cover was dit niet mogelijk, dus ze moesten het aanpassen. Het tweede was dat we geen balanceergewichten toe konden voegen aan de buitenkant."
"Daarom zit er op de laatste versie van de wheel cover een extra trap [tussen de cover en de velg] waardoor de monteurs het wiel vast kunnen pakken en wij het gewicht toe kunnen voegen. Met deze laatste versie kunnen we de band balanceren wanneer deze gemonteerd zit op de velg, inclusief wheel cover. Anders, wanneer je de wheel cover toevoegt na het balanceren, kunnen er problemen zijn."
- McLaren Racing, Scuderia Ferrari, fxsolfxsol