Hülkenberg: 'Nieuwe F1 wagens net zo snel, tegenstander volgen nog steeds moeilijk'

Het nieuwe reglement moet voor betere races gaan zorgen. Aston Martin's derde rijder is echter niet overtuigd.

Hülkenberg: 'Nieuwe F1 wagens net zo snel, tegenstander volgen nog steeds moeilijk'

Met het nieuwe ground effect concept hoopt de Formule 1 het seizoen van 2022 spannender te maken dan ooit. De nieuwe generatie F1-wagens zullen hun downforce gaan opwekken via de vloer, waardoor de coureurs veel minder last zullen hebben van het verguisde 'dirty air'. De turbulente lucht die normaal voorkomt dat twee auto's elkaar nauw kunnen volgen zal geminimaliseerd gaan worden, zodat we meer gevechten te zien zullen krijgen.

Dirty air hangt nog rond

Door de aërodynamische wijzigingen en extra gewicht zouden de nieuwe auto's langzamer worden dan de huidige generatie, al bestaan daar al de nodige twijfels over. F1-veteraan en Aston Martin simulatorpiloot Nico Hülkenberg sluit zich aan bij die lezing, en gaat zelfs nog veel verder.

Volgens de 34-jarige Duitser zullen de problemen rond de dirty air niet zomaar opgelost worden door de ground effect machines. In een post op LinkedIn doet The Hulk een boekje open over zijn ervaringen met de virtuele Aston Martin AMR22:

"[De F1] had voor ogen dat [de 2022 auto's] iets langzamer zouden zijn, met een verhoogde focus op het verschil dat een coureur kan maken in plaats van de prestaties van de auto en de aerodynamica. Uit mijn eerste ervaringen [kan ik afleiden dat] de nieuwe auto's best wel snel zijn en niet per se langzamer dan de vorige generatie. De rij-ervaring is ook niet erg veranderd, althans niet in de simulator. De bochtensnelheden zijn extreem hoog, dus het risico van de "dirty air" is nog steeds aanwezig en het is moeilijk voor mij om me voor te stellen dat het volgen van een auto op die snelheden makkelijk zal zijn."

Volgens Hülkenberg kan deze voorspelling de prullenbak in.

Kaf van het koren

Uiteraard baseert Nico zijn bevindingen op zijn simulatorwerk voor AMR, wat geen garantie geeft dat de auto's voor 2022 daadwerkelijk zo zullen reageren. Hülkenberg erkent dat er nog steeds veel onduidelijk is, maar is er wel zeker van dat de topteams uit het vorige tijdperk dit seizoen wederom sterk zullen zijn:

"Hoe dan ook, ik hoop dat we positief verrast zullen worden. Zodra de pre season tests van start gaan zullen de coureurs en teams uit gaan vinden hoe de auto's zich echt zullen gedragen op de baan. Ik kijk er ook naar uit om te kunnen zien welk team en welke coureur de beste start zal hebben. Dit is waar het kaf van het koren gescheiden zal worden."

"Het zullen de jongens zijn die snel leren en zich snel aan kunnen passen aan de nieuwe omstandigheden. Later in het jaar kunnen dingen veranderen omdat het een enorm steile leercurve is voor iedereen. Het is te vroeg voor voorspellingen maar het zou me erg verbazen als de topteams van de vorige seizoenen niet wederom vooraan te vinden zijn."

Formule 1
  • Aston Martin Cognizant F1 Team, Williams Racing, Formula 1