De Formule 1 klopt zich graag op de borst als hét laboratorium voor de autoindustrie. Volgens de heren geleerden komt de technologie die aan de top van de autosport ontwikkelt wordt later terug in de gemiddelde crossover. Helaas is dat verkooppraatje al een tijdje niet meer dan dat. Vanwege strenge reglementen is er immers weinig tot geen ruimte meer om te innoveren. Als gevolg daarvan loopt de sport gewoon achter en begint het zelfs al wat trekjes over te nemen.
Formula Supersize
Personenwagens zijn de laatste tijd alleen maar groter en zwaarder geworden. Hetzelfde geldt voor de Formule 1. Het minimumgewicht kwam decennialang niet ver boven de 600 kilo, maar vanaf 2010 werd een scherpe stijgende lijn ingezet. Door het verbod op tanken, de komst van KERS, de introductie van de turbo-hybride Power Units en de supersize-kuur van 2017 ging het minimumgewicht in tien jaar tijd van 620 naar 752 kilo. Voor de herinvoering van ground effect in 2022 stond een verzwaring van nog eens 38 kilo op het programma.
Zwaarste ooit
Volgens onder andere Alfa Romeo was dat echter niet genoeg. Om de kosten binnen de perken te houden in het budget cap-tijdperk zouden minder exotische materialen gebruikt moeten worden, waardoor het gewicht verder zou stijgen. Technisch directeur Jan Monchaux drong dan ook aan op een verdere verhoging van het minimum gewicht. De overstap naar 18-inch wielen met LED-wheel covers zou één van de factoren zijn die de nieuwe generatie tot de zwaarste F1-wagens ooit maken.
Niet groen
Monchaux's wensen zijn in vervulling gegaan: de FIA heeft het minimumgewicht nogmaals verhoogd naar 795 kilo. Om dat in perspectief te plaatsen: dat is 295 kilo méér dan de McLaren MP4/5B waarmee Ayrton Senna in 1990 (op controversiële wijze) zijn tweede titel behaalde. Het is zelfs als akelig dicht bij de oude hybride LMP1 auto's, die met een vast dak, veel meer bodywork en een dubbel hybride systeem slechts 878 kilo op de schaal zetten. Het extra gewicht komt bovendien het 'groene' imago van de sport niet ten goede: meer gewicht is minder efficiëntie.
Fervente ecowarrior Sir Lewis Hamilton is zich hier maar al te goed van bewust. In juni kaartte hij het probleem van het alsmaar stijgende gewicht aan: "Door zwaarder en zwaarder te worden moeten we meer energie uitspreiden, grotere remmen, meer remstof, meer brandstof om je op locatie te krijgen, enzovoorts. Ik begrijp het niet helemaal."
Geen dieet
F1 topman Ross Brawn onderkende dat het alsmaar stijgende gewicht een probleem is voor de Formule 1. Brawn wilde echter niets loslaten over een mogelijk dieet, maar hij durfde wel te beloven dat de bijna zes meter lange limousinechassis van de huidige machines ngekort zullen worden:
"Zoals jullie weten kijken we naar een nieuwe power unit voor 2026, en daar hoort en nieuwe auto bij. Het is een van de hoofddoelen: kunnen we gewicht besparen, iets dat een uitdaging is met een hybride auto en met de veiligheidsinitiatieven die we vandaag de dag hebben. Kunnen we een lichtere auto hebben? De auto kan zeker kleiner, dat geloof ik."
- Scuderia AlphaTauri, Formula 1