Eerste coureur F1 Academy vrouwenserie is dramatisch slecht

De F1 Academy heeft trots de eerste coureur aangekondigd. Het doel van de opleidingsserie lijkt met de nieuwe aanwinst echter niet bepaald bereikt te worden.

Eerste coureur F1-vrouwenserie is dramatisch slecht

Terwijl de W Series druk bezig was met instorten kwam de Formule 1 afgelopen jaar met een eigen vrouwenserie: de fantasieloos getitelde F1 Academy. Het kampioenschap zou moeten dienen als de eerste stap voor vrouwelijke coureurs op de ladder naar de Formule 1.

Het is immers alweer meer dan dertig jaar geleden dat een vrouw een poging deed om een Grand Prix te starten. Met vijftien 156 pk sterke Formule 4 machines, een beurs van 125.000 per auto en een budget cap voor coureurs van 150.000 euro moet de F1 Academy zo laagdrempelig mogelijk worden.

Eerste aanmelding

De eerste aanmelding voor de Academy lijkt echter volledig tegen de principes en doelen van de serie in te gaan. F1 Academy team ART Grand Prix kondigde vandaag namelijk de Léna Bühler aan als de eerste F1 Academy coureur.

De Zwitserse paste echter niet helemaal in het profiel van een onontdekt jong talent. Bühler is namelijk al 25 jaar oud, wat in moderne motorsport-termen een middelbare leeftijd is. Ze is zelfs een jaar ouder dan vermeend vrouwelijke supertalent en drievoudig W Series kampioene Jamie Chadwick.

Drie keer nul

Léna heeft haar leeftijd dus niet mee, maar dat zou ze prima kunnen compenseren met een schat aan ervaring en/of indrukwekkende snelheid. Helaas heeft ze geen van beide achter de hand. Bühler maakte haar autosport debuut namelijk pas in 2020 met een seizoen in de Spaanse Formule 4.

De toen 22-jarige wist geen indruk te maken: met een beste finish van vijfde op Aragon en Catalunya werd ze als vijftiende in het kampioenschap geklasseerd. Saillant detail: dat jaar waren er slechts negentien fulltime coureurs in de Spaanse Formule 4.

Ondanks de tegenvallende resultaten stapte Léna in 2021 over naar het Formula Regional European Championship, waar ze met dezelfde auto's als de W Series te maken kreeg. Een stijgende lijn wist ze echter niet te vinden: haar beste resultaat was een 20ste plek in de eerste race op Monaco. Voor de tweede race kon ze zich niet eens kwalificeren. Ze sloot het jaar af als 38ste in het klassement. Het jaar erop stapte Bühler na twee onsuccesvolle weekenden uit de serie.

Léna hervatte haar carrière dat jaar in Aziatische divisie van de Formula Regional voor een half seizoen, maar ook dat avontuur leverde geen punten op. Léna's beste resultaat was een twaalfde plek. Op dit moment strijdt ze mee in de Formule 4 UAE winterserie, waar ze in negen races maar liefst nul punten wist te scoren, met een beste finish van P16.

Dezelfde fouten

Bühler naar de F1 Academy is als Latifi naar de Formule 3.

Als Bühler het voorbeeld is van hoe de F1 Academy ingericht moet worden zal het kampioenschap haar doelen nooit bereiken. De serie maakt ondanks alle maatregelen rond gelijkheid klaarblijkelijk dezelfde fouten de W Series ten gronde gericht hebben.

Een 25-jarige nobody zonder sterke resultaten een plek in een opleidingsklasse geven kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. We zetten Nikita Mazepin en Nicholas Latifi immers ook niet in een Formule 3-wagen. De enige meevaller is dat het kampioenschap waarschijnlijk veel zichtbaarder zal zijn door de medewerking van F1's officiële kanalen.

Autosport
  • F1 Academy, Formula Regional European Championship, BrunoPress