Drievoudig kampioene ontvlucht W Series voor Indy NXT

De reputatie van de vrouwenserie als dood spoor is nu compleet: drievoudig kampioene Jamie Chadwick is het namelijk niet gelukt om hoger op de ladder naar de Formule 1 te komen. In plaats daarvan stapt de Britse over naar IndyCar opstapklasse Indy NXT.

Drievoudig kampioene ontvlucht W Series voor Indy NXT

De W Series werd in 2018 vol bombarie aangekondigd als een aanval op de 'exclusief mannelijke' autosport. Met een veld vol Formula Regional chassis exclusief bestuurd door vrouwen zou de serie voor opschudding gaan zorgen en vrouwen helpen in te breken bij de top van de autosport.

Het uiteindelijke doel was uiteraard om de volgende generatie vrouwelijke F1-coureurs te vinden. De laatste Grand Prix start voor een vrouw dateert immers alweer uit 1976.

Dood spoor

Drie seizoenen verder is er van dat ambitieuze doel bar weinig terechtgekomen. De inmiddels 24-jarige Jamie Chadwick domineerde alle seizoenen van het kampioenschap, maar bleef aan het eind van het jaar steeds steken.

Een weinig indrukwekkend seizoen in de algemene Formula Regional en een gebrek aan sponsorinteresse zorgde ervoor dat zelfs een stoeltje in de FIA Formule 3 te hoog gegrepen was. De Britse begon dan ook al hardop na te denken over een overstap naar de andere kant van de grote plas.

What's NXT?

Na een test met een Indy Lights (nu Indy NXT) wagen van Andretti Autosport was Chadwick bijzonder positief over de kansen die vrouwelijke coureurs in Amerika geboden worden. Met het omvallen van de W Series aan het einde van dit jaar leek het een kwestie van tijd voordat Jamie de knoop door zou hakken.

Gisteren was het dan eindelijk zover: Jamie Chadwick zal vanaf volgend jaar mee gaan strijden in de vrouwvriendelijke Indy NXT-serie. In een gemengd startveld zal ze moeten bewijzen dat haar dominante in de afgesloten kweekvijver van de W Series geen toeval was.

Indy is vrouwvriendelijk

De IndyCar series hebben een veel rijkere en recentere geschiedenis wat betreft vrouwelijke coureurs. Vorig jaar nog reed de weinig indrukwekkende Tatiana Calderón mee op de road courses, voordat ze terugkrabbelde naar de Formule 2. In de laatste tien jaar kwamen ook Simona de Silvestro, Pippa Mann, Katherine Legge, Ana Beatriz Figuerido, Milka Duno en uiteraard Danica Patrick aan de start. Sarah Fisher, Lyn St. James, Amber Furst, Desiré Wilson en Janeth Guthrie gingen ze voor.

Ter vergelijking: na Lella Lombardi kwam er in de Formule 1 nooit een vrouw ook maar door de kwalificatie. Divina Galica probeerde het drie keer in 1976 en 1978, gevolgd één poging van Desiré Wilson in 1980 en drie voor Giovanna Amati in 1992. Maria de Villota, Tatiana Calderón en Susie Wolff kwamen zelfs nooit verder dan tests en vrije trainingen.

De keuze voor de vrouwvriendelijke IndyCar is dus snel gemaakt voor aankomend vrouwelijk talent.

Autosport
  • ProShots. BrunoPress